Статті

Як правильно їздити в ожеледицю та снігопад

Share

Дорогі водії, представляємо найважливішу пам’ятку, яка допоможе комфортно та безпечно їздити за кермом навіть у сувору зиму.

Порядок насамперед!

Сніг і лід прибираємо не тільки з лобового та переднього бокового скла – чистити краще всю машину.

Так, у дорозі сніг із капота може налипнути на щітки, а пласт снігу з даху – обвалитися на «лобовуху» у найвідповідальніший момент. Фари, ліхтарі та номери, зрозуміло, мають бути чистими. Тому не лінуйтеся і пам’ятайте: ризик за кермом ніколи не виправданий.

Використовуйте обидві руки

Впиватися в кермо до білих пальців і мозолів на обох руках не варто, але й кермувати одним мізинцем не рекомендується. Колія або замет можуть наступити несподівано, так що будьте в повній боєздатності – обидві руки на кермі як у книжці з ПДР, ви уважні і готові при необхідності коригувати рух.

Увага! Без різких рухів

Експерти та досвідчені водії не дадуть збрехати: на рівному ходу машину майже не заносить. Різко натискати на гальмо або прискорюватися, тільки почувши слизьку дорогу, не варто. Зберігаємо рівновагу: газуємо плавно і так само плавно гальмуємо залежно від обставин.

Якщо вже заносить, починаємо газувати, щоб стабілізувати машину. Саме газуємо, а не гальмуємо, хоч би як у цей момент хотілося все це зупинити.

Що стосується поворотів, то краще їхати на рівному газу, інакше ризикуєте вилетіти на «зустрічку». Перед поворотом газ скидаємо, потім трохи додаємо швидкості. В ідеалі вибрати таку траєкторію, щоб не довелося кілька разів повертати кермо.

Трохи тайм-менеджменту

Як би банально не звучало (ми вважаємо за важливе ще раз нагадати): у снігопад на знайомий маршрут потрібно в 1,5, а то й у 2 рази більше часу. По-перше, не дуже якась видимість. По-друге, аварії. По-третє, снігоприбиральні машини, які часто їздять колонами. Все це не сприяє швидким подорожам.

Будьте помітними

Відповідно до пункту 19.5 Правил дорожнього руху, у світлий час доби на всіх ТЗ, що рухаються, повинні бути включені фари ближнього світла або денні ходові вогні. Але при увімкнених ходових вогнях задні ліхтарі не горять, і задні водії вашу машину майже не бачать. Звідси очевидний висновок: під час снігопаду вмикаємо ближнє світло. З протитуманними фарами видимість стане ще кращою.

Дотримуйтесь дистанції

Власне, за останні кілька років ми цьому навчилися. Снігової зими на гальмування потрібно майже в 10 разів більше часу, ніж у суху пору року. Дистанція має бути такою, щоб до машини попереду була достатня відстань, а водій ззаду не почав психовати та йти на ризикований обгін.

Забуксували у сніговій каші. Що робити?

Спочатку пробуємо виїжджати «розгойдування», ймовірно, машина вибереться за інерцією. Якщо є хоча б мінімальний рух, під час заднього ходу вичавлюйте задню передачу, і навпаки під час руху вперед. Для тих, хто має «автомат», це положення R або D відповідно.

Автомобілю завжди простіше вибиратися, якщо колеса стоять прямо. Спробуйте обертати кермо ліворуч/праворуч – шини почнуть згрібати під себе сніг, і він допоможе вибратися.

Ну, і насамкінець, безпрограшний метод – як кажуть, і фізкультура, і дозвілля на свіжому повітрі: беремо лопату і копаємо. Сприяння у розкопках іншим водіям лише вітається.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Tesla піднімає ціни на Model 3 Performance, незважаючи на затримки постачання

Tesla представила оновлену Model 3 Performance 23 квітня, викликавши велику цікавість. Електромобіль отримав більше потужності, кращу ефективність та…

18.05.2024

Компанія Ford готує розширення лінійки Mustang

Ford розглядає можливість розширення лінійки Mustang після успішного запуску електрокросовера Mach-E під цим брендом. У…

18.05.2024

Названо найнадійніший гібридний кросовер, який можна купити у 2024 році

Незважаючи на весь скепсис з боку окремих експертів, гібридні технології продовжують розвиватися безпрецедентними темпами, а…

18.05.2024

Toyota, Nissan та Honda об’єднують зусилля для створення нового покоління автомобілів

Японія та японські виробники автомобілів продовжують робити нові кроки, щоб випередити своїх конкурентів. За повідомленнями,…

17.05.2024

Tesla Cybertruck зіткнувся із серйозною проблемою корозії

Кібервантажівка — це щонайменше спірний автомобіль. Але більшість фанатів Tesla, здається, прийняли його з ентузіазмом.…

17.05.2024

Новий Renault 5 б’є рекорди за попередніми замовленнями ще до старту продажів

Новий Renault 5 збирає рекордну кількість попередніх замовлень, незважаючи на відсутність оголошених цін та дати…

17.05.2024