Ловитва “євробляхерів” або що робити якщо вас зупинили: поради юриста

0
983

У поліції кажуть – все відбуватиметься в рамках операції «Мігрант».

Юрист наголошує: перевірка на причетність до злочину – не підстава для зупинки транспорту копами, – про це інформує інтернет видання 20 хвилин. Копи отримали наказ зупиняти авто на “єврономерах» – такі повідомлення з’явились в мережі. Користувачі наголошують на одному пункті в поліцейському документі: «звертати увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією та осіб, які ними керують, з метою перевірки їх на причетність до скоєння ними правопорушень». За місяць – 49 адмінматеріалів на іноземців

В поліції підтвердили – так, все буде. В рамках операції «Мігрант», яка триватиме до 30 квітня. А от юрист наголошує: доручення  «Звертати увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією та осіб, які ними керують…» не є підставою для зупинки. Відповідно, копи не мають права зупиняти авто без однієї з дев’яти причин, перелічених в Законі України «Про Національну поліцію» (див перелік нижче – прим. авт.)

В Україні з 21 лютого до 30 квітня тривають профілактичні заходи під умовною назвою «Мігрант», – повідомила речник управління патрульної поліції в області Оксана Смільська.

– Основною метою яких є зменшення негативного впливу етнічної злочинності на криміногенну ситуацію в регіоні та державі загалом. А також розкриття тяжких, особливо тяжких та інших видів злочинів, до скоєння яких причетні іноземці, чи злочинів, жертвами котрих стали громадяни інших країн. Особлива увага приділяється притягненню зловмисників-іноземців до кримінальної відповідальності або видворення їх за межі України, виявлення порушників встановлених правил перебування у нашій державі, нелегальних мігрантів та інших осіб, які не мають підстав для подальшого перебування в Україні, наголошують у поліції.

Перевірка на причетність до злочину – не підстава для зупинки Інформацію про правопорушників скеровуємо у Державну міграційну службу, – пояснила Оксана Смільська. – Під час проведення заходів поліцейські звертають увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією з метою перевірки їх на причетність до скоєння правопорушень, відповідно до ст. 35 Закону України про Нацполіцію. Упродовж лютого патрульні склали 49 адміністративних матеріалів стосовно іноземних громадян.

Разом з працівниками міграційної служби патрульні виявили 42-річного громадянина Польщі, який перебуває в Україні незаконно без відповідних дозвільних документів, повідомили в управлінні патрульної поліції області.

Доручення  «Звертати увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією та осіб, які ними керують з метою перевірки їх на причетність до скоєння правопорушень» – не є підставою для зупинки, наголошує юрист Олена Степанова.

Оскільки, відповідно до п.2 частини V Положення про департамент патрульної поліції, затвердженого Наказом Національної поліції України від 06.11.2015 № 73, начальник Департаменту патрульної поліції надає  доручення виключно у межах повноважень на основі і на виконання Конституції України та Законів України, актів Президента України та КМУ. Ні Конституцією України, ні Законами України, ні актами Президента України чи КМУ не передбачено право такої підстави для зупинки транспортного засобу як   перевірки їх на причетність до скоєння правопорушень, – наголошує Олена Степаніва.

Якщо ви керуєте авто на так званих євробляхах і вас зупиняє поліцейський: Зупиніться з обов’язковим дотриманням правил дрожнього руху. Якщо поліцейський змусив вас зупинитися в одному з місць, заборонених для зупинки  – зафіксуйте об’єкти, розташовані біля вас таким чином, щоб можна було ідентифікувати місце розташування вашого автомобіля. Зафіксуйте авто, на якому несе службу поліцейський.

У разі перебування поблизу інших зупинених транспортних засобів, водіїв чи пасажирів – зафіксуйте їх та запишіть номерні знаки цих транспортних засобів  з метою встановлення потенційних свідків на випадок суперечливих правовідносин з поліцією. Не поспішайте виходити з автомобіля. Фіксатори дверей установіть у нижнє положення, для спілкування приспустіть скло водійських дверей. При наявності аудіо- та відеозаписуючих пристроїв, обов’язково увімкніть їх. Зачекайте, поки поліцейський підійде до вашого автомобіля.

Поліцейський зобов’язаний поінформувати вас про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу, з детальним описом підстави зупинки, визначеної у ч. 1 ст.  35 ЗУ «Про Національну поліцію». Якщо поліцейським будуть називатись будь-які інші причини зупинки, ніж перелічені в ч.1 ст.35 ЗУ «Про національну поліцію», або не буде детального опису підстави зупинки, сміливо телефонуйте на гарячу лінію Національної поліції 0-800-50-02-02 Підстави зупинки, визначені ч. 1 ст. 35 Закону України «Про Національну поліцію».

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 10.10.2001 р № 1306;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, яка свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до скоєння дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, яка свідчить про те, що транспортний засіб або вантаж можуть бути об’єктом або засобом скоєння ДТП, кримінального або адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб знаходиться в розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини скоєння дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів ДТП;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження або заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) якщо порушений порядок визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!