Депутати запропонували давати права водія підліткам

0
151

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт під номером 8039, який пропонує давати права водія підліткам віком від 16 років.

Йдеться про видачу прав категорії B. Таким чином, якщо проєкт закону ухвалять, 16-річні зможуть керувати легковими автомобілями.

Важливо, що 16-річним підліткам буде дозволено керувати авто лише з автоматичною коробкою передач. А ось від 17 років можна буде керувати машинами і з механічною КП.

У пояснювальній записці, яка додана до проєкту закону, заявляється, що такий крок допоможе підвищити “правосвідомість” молоді у сфері Правил дорожнього руху.

“Прийняття законопроєкту сприятиме посиленню безпеки на дорогах і служитиме всебічному розвитку, вихованню та соціалізації особистості сучасної людини”, — сказано в записці.

Крім того, документ каже, що така пропозиція співвідноситься і не суперечить чинному законодавству України.

“Зокрема, згідно зі статтею 30 Цивільного кодексу України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав та самостійно їх здійснювати”, — сказано в документі.

Також там нагадали, що людина від 14 до 17 років може здійснювати “певні угоди” за згодою батьків чи піклувальників. Таким чином, керувати авто підлітки зможуть лише з нотаріально завіреного дозволу батьків.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!