Змін не уникнути: що буде з цінами на вживані авто в Україні найближчим часом

0
1121

Вживані автомобілі в Україні подорожчають, а їх імпорт у серпні різко впаде. Такі прогнози озвучили експерти Інституту дослідження автомобільного ринку.

Скасування нульового розмитнення вже призвело до різкого падіння імпорту автомобілів в Україну. У липні було ввезено лише 13,9 тис. найменувань – фактично в 10 разів менше, ніж місяць тому. Крім того, значна частина автомобілів – це ті, які просто не встигають безкоштовно розмитнити до 1 липня.

Оскільки всі ці машини вже надійшли в Україну, імпорт у серпні буде меншим. Звісно, ​​свою роль відіграє і підвищення курсу – воно впливає на ціну автомобіля та вартість розмитнення, оскільки акциз розраховується в євро.

«Це сильно знижує платоспроможність українців, імпортувати авто з-за кордону стає економічно невигідно, тому попит на послуги значно впав», – каже член правління Інституту автомобільного ринку Юлія Риковська.

Ще в липні на ринку б/у авто в Україні спостерігалося пожвавлення – розпродувалися останні авто, розмитнені безкоштовно. Втім, частина продавців уже почали збільшувати ціни.

Аналітик Остап Новицький вважає, що внаслідок вичерпання запасів свіжопригнаних машин, подорожчання доставки б/в авто зі США та падіння курсу гривні слід очікувати на зниження обсягів продажу вживаних автомобілів. Пожвавити авторинок може комплексна реформа – запровадження нової схеми розмитнення у смартфоні, обіцяної Кабінетом Міністрів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!