Зеленський підписав закон про відміну безмитного ввезення авто українцями

0
434

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про повернення з 1 липня мит, акцизів та 20% ПДВ на імпортні товари. У тому числі йдеться про ввезення автомобілів громадянами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на текст народного депутата Ярослава Железняка .

Як зазначив депутат, закон “з 1 липня набирає чинності у повному обсязі”.

Повернення податків та мит

Верховна рада ухвалила урядовий законопроект №7418 21 червня.

Закон відновлює оподаткування, яке було скасовано у березні:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;
  • для підприємств, які не сплачують ввізне мито;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами;

Водночас документ звільняє від сплати збору до Пенсійного фонду легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним або декількома).

Аргументи уряду

Уряд подав законопроект щодо відновлення податків на імпорт наприкінці травня. За оцінкою Кабміну, на цей час було ввезено 119 тисяч автомобілів, податкова пільга склала 13 млрд гривень, тобто. близько 110 тисяч гривень на кожне авто. До 1 липня всього без мит буде завезено 240 тисяч автомобілів.

Крім того, пільги закону позбавляли бюджет надходжень 3,5 млрд. гривень митних платежів від підприємств та ФОПів.

Міністр фінансів Сергій Марченко неодноразово закликав повернути все податки на імпорт.

Позиція НБУ

У НБУ вважають, що відновлення мит та податків на імпорт товарів та послуг є важливим кроком на шляху до повернення здатності валютного ринку для самобалансування. Зокрема, це підтримає подальше відновлення виробництва в Україні та дозволить обмежити темпи зростання імпорту, що тисне на валютний ринок, та на міжнародні резерви України.

Крім того, зростуть щомісячні надходження до бюджету. За оцінками Міністерства економіки, вони збільшаться на 3,5 млрд. гривень на місяць.

У НБУ вважають, що закон про відновлення податків на імпорт товарів створює підстави для скасування переліку товарів критичного імпорту, що діє з початку російського вторгнення.

Список товарів критичного імпорту переглядався у бік збільшення 18 разів. Сьогодні список товарів критичного імпорту містить близько 90% усіх товарних категорій.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!