Експерти прогнозують сильне подорожчання електромобілів

0
344

Зростання цін на бензин та дизельне паливо змусило багатьох людей замислитися про покупку електромобіля, щоб компенсувати витрати на пальне. Проте ціни на електромобілі теж не стоять на місці, і очікується їхній різкий стрибок. А причина у подорожчанні комплектуючих та проблемах з постачанням, повідомляє The Drive.

Через зростання цін на більшість комплектуючих два найбільші світові виробники, Ford і General Motors, перерахували свої витрати на 2022 рік. Обидві компанії майже подвоїли суму, яка їм буде потрібна для закупівлі матеріалів — до 4 і 5 млрд відповідно. доларів. І це призвело експертів до оцінки, що нестача ключових компонентів збільшить вартість акумуляторних елементів на 22% до 2026 року.

Однією з основних проблем шокового переходу на електрифікацію є нестача літію, що відчувається дедалі більше. Справа в тому, що з розвитком електротранспорту в останні роки ціни на акумуляторні компоненти впали до рівня 128 доларів за кіловат-годину. Проте експерти прогнозують, що скоро все зміниться і до 2026 року ціна підскочить до 138 доларів.

Такий розвиток подій побічно підтверджують генеральні директори Volvo і Stellantis, які заявили, що найближчими роками світ очікує на брак поставок акумуляторів. Світове виробництво літію поки не встигає за різким зростанням попиту на матеріал, і інвестори не вважають за доцільне вкладати кошти в нові проекти.

Це означає, що єдиним вирішенням проблеми буде підвищення цін на електромобілі. Наприклад, ціна Tesla Model 3 за рік зросла на 23% – з 38190 до 46990 доларів. Rivian також підвищила ціну на свій пікап RT1 на 17% до 78975 доларів. Для позашляховика RS1 збільшення становить 20% – до 84 110 доларів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!