Головна Новини Експерт розповів, через що можуть змінитися ціни на бензин

Експерт розповів, через що можуть змінитися ціни на бензин

1
323

Ціни на бензин в Україні до кінця літа рости не повинні. Подорожчання нафтопродуктів на світовому ринку може компенсуватися зміцненням гривні.

Про це в коментарі OBOZREVATEL заявив директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

Експерт вважає, що вплинути на стабільність цін на бензин може держрегулювання.

Рябцев зазначив, що на вартість бензину впливають три групи факторів – ціни нафтопродуктів на кордоном, курс гривні і попит.

«За нашими прогнозами, котирування на нафту і нафтопродукти, до яких прив’язані ціни на кордоні України, далі рости не будуть. За інерцією, ціни на кордоні можуть подорожчати ще на 5-7%. Але з іншого боку, протягом літа, і в минулому році, і роком раніше, НБУ штучно підтримував курс гривні і сприяв її зміцненню. Це відбувається і зараз. Без будь-яких економічних обґрунтувань курс гривні зростає, і буде рости, щонайменше, до святкування Дня Незалежності. Попит залишиться тим же. Тому і нафтопродукти на АЗС повинні залишитися в тій же ціні, в якій вони будуть через тиждень, коли вичерпають уже закладений ресурс подорожчання », – пояснив експерт.

Рябцев також підкреслив, що дестабілізуючим фактором може стати регулювання цін на паливо з боку Мінекономіки, яке для розрахунку граничних цін використовує баржевие поставки палива до узбережжя Північного моря.

«Ці котирування не мають ніякого відношення до реального ціноутворення в Україні. Прив’язка до них грає зараз поганий жарт з усіма автомобілістами. Ми то думали, що обмеження роздрібної націнки призведе до зниження цін, а тепер виходить, що споживач отримує зростання цін. Трейдери б не піднімали ціни, якби не рекомендації Мінекономіки », – пояснює експерт.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.