8 порад, як правильно їздити в туман

0
582

Туман на дорозі — одна з тих небезпек, до яких завжди треба бути готовими. Це з тим, що з тумані підвищена вологість, різко знижується видимість. Саме з цієї причини туман небезпечний — він може призвести до аварій та інших поганих наслідків.

Фари включати обов’язково!

Як відомо, в автомобілі є два види фар:

  • Протитуманні;
  • Звичайні, що мають ближній та далекий режим.

Якщо автомобіліст їде туманом, то «протитуманки», або їх ще називають габаритними вогнями, включати обов’язково. Але також важливо увімкнути ближнє світло. Далеко користуватися заборонено: він гірше розсіюється. Задні габарити також мають бути увімкнені.

Протитуманні фари

«Протитуманки» краще використовувати тільки тоді, коли туман реально дуже густий. Важливо розуміти, що у тумані спотворюється оточуюча реальність, наприклад, дуже важко визначати відстань між предметами. У цьому випадку є нюанс: можна орієнтуватися на стовпи вздовж дороги, дерев та інші об’єкти. Якщо на дорозі є розмітка, то орієнтуватися можна і по ній у тому числі.

Користуйтеся обігрівом

Як уже говорилося раніше, під час туманної погоди відбувається підвищене утворення конденсату через температуру на вулиці і всередині автомобіля. З цією проблемою можна зовсім не стикатися, якщо знати про те, що від неї допомагає включення обігріву. Також під рукою завжди має бути ганчірка з мікрофібри: вона добре справляється з мокрими краплями.

Відкрийте вікна

Ця порада працює не тільки в літню, а й у зимову пору року. Якщо дотримуватись цієї рекомендації, то під час руху в тумані можна чути звуки, різні сигнали та інший шум. Звукове орієнтування допоможе, якщо туман дуже щільний і практично нульова видимість.

Дистанція

У принципі, дотримуватись дистанції необхідно всім учасникам руху за будь-яких обставин, але в тумані до цього правила потрібно ставитися ще серйозніше. При поганій видимості важливо подбати про габарити, що працюють, якщо є додаткові джерела світла, їх також варто негайно включити: це допоможе іншим учасникам руху побачити автомобіль здалеку. За статистикою в тумані відбувається велика кількість безглуздих аварій, тому дотримання дистанції дуже важливий аспект. Це дає перевагу для здійснення маневру, який допоможе уникнути аварію.

Контролюємо швидкість

Це ще одна порада, яку не варто нехтувати. Під час туману якість дорожнього покриття значно погіршується, а взимку стає слизькою. Тому дуже важливо їхати без перевищення швидкості, тобто не більше ніж 50-70 км/год. Завдяки цьому при аварійній ситуації буде знижено гальмівну колію, а машину не занесе.

Не завжди під час туманної

погоди є можливість перебудовуватися між рядами. Але якщо вона все ж таки існує, то краще їхати суворо з дотриманням рядності. У тумані потрібно їхати середньою смугою, і якщо немає гострої необхідності, то краще нікуди з неї не згортати.

Сконцентруйте увагу

Дорога за поганої погоди завжди сприяє тому, що водій повинен мати підвищену пильність до навколишнього оточення. Якщо не дотримуватися цього найважливішого правила, то можна упустити багато всього важливого: пішохода, інший транспортний засіб.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!