Скільки можна зекономити на вимкненому кондиціонері в авто

0
462

Про те, що кондиціонер підвищує витрату пального, знають усі водії. І двигун, який відзначає увімкнення охолоджувача натужним гудінням, немов підтверджує це. А скільки ж насправді можна зекономити, погасивши лампочку A/C на торпедо?

Скажемо відразу: якщо ви не згодні їздити у пересувній сауні, то зекономити помітних сум на вимкненому кондиціонері вам не вдасться. Якщо вас цікавлять подробиці, то ми розповідаємо про них нижче.

Скільки бензину потребує кондиціонер

Будь-який власник автомобіля з бортовим комп’ютером може переконатися, що увімкнений кондиціонер додає до витрат пального помітні цифри.

Так, коли двигун працює на холостому ході, витратомір додає зайвих близько 0,3 – 0,5 л у годину. Коли машина рухається, приріст апетиту становить близько 0,5 – 1,0 л, при цьому певне значення має режим руху. Наприклад, коли водій часто розкручує двигун при розгонах, “нарахування” на кондиціонер будуть більшими, а коли машина рухається рівномірно, кондиціонер потребуватиме палива значно менше. Цікаво, однак, що на швидкості понад 100 км/год споживання пального при увімкненому кондиціонері знову помітно зростає – через високі оберти двигуна та відповідно, компресора.

Сучасний підхід до ергономіки передбачає, що кондиціонер – це не розкіш, а засіб безпеки: “перегрітий” водій повільніше реагує на ситуацію на дорозі

В цілому вважається, що активований кондиціонер збільшує витрату пального приблизно на 10%. Але не можна вважати, що відмовившись від кондиціонера, ви зможете досягти економії в розмірі вартості вищезгаданої кількості бензину (дизпалива).

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!