РІЗНЕ

Як вибрати моторне масло для легкового автомобіля?

Share

Мастило, безсумнівно, є найважливішою робочою рідиною у кожному автомобілі. У його завдання входить мінімізація тертя між частинами двигуна, що рухаються, зниження його температури і вловлювання забруднень, які можуть вплинути на ефективність роботи механізму. Мастило з часом зношується. Тому його треба міняти. Який з багатьох продуктів, представлених на ринку, вибрати?

Вибираємо масло для нового автомобіля

Кожен виробник автомобілів дає рекомендації щодо параметрів моторного масла в інструкції, що додається до автомобіля. Отже, якщо ми придбали новий автомобіль, то вибір масла не повинен викликати у нас особливих проблем. Нам достатньо лише знайти відповідний розділ у посібнику, знайти рекомендації та купити масло, відповідне зазначеної технічної специфікації. В інструкції є вказівки, коли слід міняти масло і краще не виходити за встановлені межі. Багато фахівців навіть рекомендують міняти масло раніше, ніж до досягнення пробігу, вказаного у посібнику. Після однієї заміни олії у нас не повинно виникнути проблем – для наступних замін достатньо купити таку саму олію, яку ми використовували до цього. Рекомендуємо придбати різні запчастини до автомобіля у наших друзів.

Уживане автомобільне мастило

Що робити, якщо ми купили автомобіль на вторинному ринку, а попередній власник не дав нам посібник з експлуатації автомобіля. Тоді ми можемо знайти бирку під капотом, яка міститиме інформацію про те, яке масло використовувалося для останньої заміни і коли це сталося. Ми також можемо спитати про це попереднього власника.

Чим відрізняються мастило?

Чому вибір масла такий важливий? Чим окремі продукти відрізняються одна від одної. Найголовнішою відмінністю є тип олії. Їх лише три: мінеральне, напівсинтетичне та синтетичне. Кожне з них виготовлено з різного типу масляних основ та присадок, які визначають їх властивості та сферу застосування. Наприклад, мінеральні масла підходять для двигунів старих автомобілів, так як не навантажують сальники двигуна, а синтетичні масла, що використовуються в сучасних автомобілях, найменше схильні до перепадів температур.

Найважливішим параметром масла є клас в’язкості SAE, що позначається символами W та цифрами. Читаємо його так: цифра перед W означає найнижчу температуру, за якої масло може працювати, а цифра після W означає найвищу температуру. Чим менше число перед W, тим краще корисність олії у сильні морози – нуль означає в’язкість при -35 градусах; в’язкість 5 при -30; 10 це в’язкість за -25 градусів і т.д. Той самий принцип працює і з іншого боку. Позначення 0W40 говорить нам про те, що обрана моторна олія зберігає свою в’язкість при температурі від -35 до 40 градусів Цельсія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

ТОП-4 головні ознаки несправності гальмівних колодок

Перевірка стану гальмівних колодок автомобіля перед літнім сезоном особливо важлива, тому що після довгої морозної…

06.05.2024

У США нові Toyota Land Cruiser Prado/250 продають із шаленими дилерськими націнками

Toyota поступово розширює ринки збуту нового покоління свого знаменитого рамного позашляховика Land Cruiser Prado, який…

06.05.2024

Новий Kia Sportage показали на зображеннях без камуфляжу

Sportage залишається найпопулярнішим кросовером у гамі Kia. Продаж машини з кожним роком тільки зростає, а…

06.05.2024

Дослідження: електромобілі виявилися надійнішими за машини з ДВЗ

ADAC опублікував свою статистику поломок за 2024 рік, яка показує, що електромобілі продовжують залишатися надійнішими…

06.05.2024

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024