Як вибрати моторне масло для легкового автомобіля?

0
82

Мастило, безсумнівно, є найважливішою робочою рідиною у кожному автомобілі. У його завдання входить мінімізація тертя між частинами двигуна, що рухаються, зниження його температури і вловлювання забруднень, які можуть вплинути на ефективність роботи механізму. Мастило з часом зношується. Тому його треба міняти. Який з багатьох продуктів, представлених на ринку, вибрати?

Вибираємо масло для нового автомобіля

Кожен виробник автомобілів дає рекомендації щодо параметрів моторного масла в інструкції, що додається до автомобіля. Отже, якщо ми придбали новий автомобіль, то вибір масла не повинен викликати у нас особливих проблем. Нам достатньо лише знайти відповідний розділ у посібнику, знайти рекомендації та купити масло, відповідне зазначеної технічної специфікації. В інструкції є вказівки, коли слід міняти масло і краще не виходити за встановлені межі. Багато фахівців навіть рекомендують міняти масло раніше, ніж до досягнення пробігу, вказаного у посібнику. Після однієї заміни олії у нас не повинно виникнути проблем – для наступних замін достатньо купити таку саму олію, яку ми використовували до цього. Рекомендуємо придбати різні запчастини до автомобіля у наших друзів.

Уживане автомобільне мастило

Що робити, якщо ми купили автомобіль на вторинному ринку, а попередній власник не дав нам посібник з експлуатації автомобіля. Тоді ми можемо знайти бирку під капотом, яка міститиме інформацію про те, яке масло використовувалося для останньої заміни і коли це сталося. Ми також можемо спитати про це попереднього власника.

Чим відрізняються мастило?

Чому вибір масла такий важливий? Чим окремі продукти відрізняються одна від одної. Найголовнішою відмінністю є тип олії. Їх лише три: мінеральне, напівсинтетичне та синтетичне. Кожне з них виготовлено з різного типу масляних основ та присадок, які визначають їх властивості та сферу застосування. Наприклад, мінеральні масла підходять для двигунів старих автомобілів, так як не навантажують сальники двигуна, а синтетичні масла, що використовуються в сучасних автомобілях, найменше схильні до перепадів температур.

Найважливішим параметром масла є клас в’язкості SAE, що позначається символами W та цифрами. Читаємо його так: цифра перед W означає найнижчу температуру, за якої масло може працювати, а цифра після W означає найвищу температуру. Чим менше число перед W, тим краще корисність олії у сильні морози – нуль означає в’язкість при -35 градусах; в’язкість 5 при -30; 10 це в’язкість за -25 градусів і т.д. Той самий принцип працює і з іншого боку. Позначення 0W40 говорить нам про те, що обрана моторна олія зберігає свою в’язкість при температурі від -35 до 40 градусів Цельсія.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!