Водії розповіли про незаконні дії української поліції

0
891

Огляд транспортного засобу за згодою водія під загрозою притягнення до відповідальності та конфіскації транспортного засобу є незаконним. Таке рішення ухвалив ВССУ у справі № 756/11581/15-к.

У Києві поліція зупинила та обшукала Audi. На його задньому сидінні знайшли нібито викрадену загорнуту ковдру. Брат водія Audi сказав, що знайшов у смітнику ковдру, підняв її та поклав у машину.

Судячи зі свідчень водія, поліцейські змушували його погодитися на обшук автомобіля, або погрожували притягненням до кримінальної відповідальності (протягом кримінальної справи як пособника) та конфіскацією транспортного засобу в забороненій зоні.

Суд першої інстанції виправдав підсудного за відсутністю доказів, які б підтверджували наявність у його поведінці складу кримінального правопорушення. Апеляційний суд залишив рішення без змін. Але прокуратура подала касаційну скаргу.

Вищий апеляційний кримінальний суд Верховного Суду України залишив попереднє судове рішення без змін. Він звернув увагу на те, що, серед іншого, огляд автомобіля був незаконним, оскільки проводився без добровільної згоди власника та під загрозою притягнення до кримінальної відповідальності та конфіскації транспортного засобу.

Не всі процесуальні гарантії захищають можливість свідків висловити свою правдиву думку.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!