Як змінився попит на автомобілі під час війни

0
403

В Україні з 1 січня по 24 лютого 2022 року українці шукали авто з пробігом приблизно 1,8 млн миль, до початку повномасштабного вторгнення. Найбільше оголошень отримали продавці з п’яти держав: Києва, Дніпропетровська, Одеси, Львова та Запоріжжя.

У березні багато українців виїхали зі східного регіону та столиці на захід країни або за кордон. Змінився попит на автомобілі: п’ятою з цих областей є Івано-Франківська область, куди переселилися як тимчасово переселенці, так і сам бізнес.

З квітня українці можуть ввозити авто без сплати митних платежів, але географія попиту на авто не змінилася. Водночас власним транспортом по всій Україні за 3 місяці зацікавилися 2,3 млн осіб, тобто попит значно впав.

У період «нульового розмитнення» в зонах найбільшого попиту седани фігурували частіше за інші моделі. У квітні-червні таких оголошень було багато в Київській та Дніпропетровській областях. Цікаво, що порівняно з мирним часом котирування седанів в Івано-Франківській та Львівській областях зросли на 81,5%. Також в цих регіонах вдвічі зросла кількість хетчбеків, універсалів і позашляховиків.

Що стосується найпопулярніших брендів у цих регіонах, то, згідно з аналізом OLX Auto, Daewoo є найактивнішим у Дніпропетровській області (2575 оголошень), Toyota – найпопулярнішим продажем серед одеситів (1887 оголошень), Volkswagen. перші три країни, які пропонують одночасні пропозиції – Київ (5875 оголошень), Львів (4837 оголошень) та Івано-Франківськ (2414 оголошень).

Водночас велика кількість пропозицій у цьому районі не завжди означає, що ціна буде найдоступнішою. Наприклад, Daewoo Lanos, лідер ринку 2007 року, пропонує найдешевші товари у Львівській чи Одеській області. З трьох регіонів, де багато продають Volkswagen Passat 2012 року, Івано-Франківська область є більш доступною. Toyota Camry 2008 р.в. пробігу теж дешевше на заході України.

За типом палива б/у бензинові автомобілі частіше пропонують у Київській області (25 800 оголошень). Найбільше дизельних автомобілів (оголошено 13 тис.) можна знайти у Львівській області. У цьому ж районі електромобілів достатньо (1500 оголошень). Але порівняно з іншими регіонами, в Одесі багато пропозицій з продажу гібридів (620 оголошень).

Цікаво, що тільки в цих регіонах ринок електричних і гібридних транспортних засобів зріс на 89% і 62% порівняно з періодом до вторгнення.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!