Хто і які авто може ввезти в Україну за “нульовим” розмитненням: всі подробиці

0
1002

В Україні скасували мита, ПДВ та акцизний податок при ввезенні автомобілів на територію України з-за кордону. Але скасування це – тимчасове. Вони не стягуються з 1 квітня 2022 року і аж до зняття воєнного стану.

Про це повідомляє Mind.

Кому можна?

Фізичні особи – підприємці також можуть наздогнати авто на пільгових умовах. Але вони таки будуть змушені заплатити акцизний податок. Юридичні особи, у свою чергу, звільнені від сплати ввізного мита та ПДВ. Тим не менш, для компаній залишається зобов’язання щодо сплати акцизного податку.

Що можна?

Закон № 2142-IX містить чіткий перелік транспортних засобів, які потрапляють під дію “нульової” розмитнення. Пільга поширюється лише на легкові автомобілі (і електромобілі), на кузови до них, на причепи та напівпричепи, на мотоцикли, а також на транспортні засоби, призначені для перевезення 10 і більше осіб, та на вантажні транспортні засоби.

“Тобто ввезти комбайн, екскаватор або іншу спеціалізовану техніку на цих пільгових умовах не вдасться” , – уточнив Ігор Чудовський, адвокат та керуючий партнер адвокатського об’єднання «Чудовський та партнери».

Крім того, існують обмеження щодо рівня екологічності транспортних засобів. Заборонено ввезення легкових автомобілів, екологічний стандарт яких нижчий за Євро-2, та вантажівок, які не відповідають екологічним вимогам хоча б рівня Євро-5.

Як розмитнити?

З урахуванням поправок до законодавства, ввезення автомобіля в Україну та його розмитнення будуть мати такий вигляд. Допустимо, авто знаходиться на території Європейського союзу. Для цього потрібно буде виїхати до ЄС та провести угоду з автомобілем. “При цьому слід пам’ятати, що зараз для чоловіків віком 18-60 років існує низка обмежень для виїзду за кордон”, – нагадує Людмила Куса. Як альтернатива можна скористатися послугами компанії, яка займається пригоном авто з-за кордону. За таку послугу доведеться сплатити до 1000 євро.

Коли всі документи на автомобіль на руках (техпаспорт, договір купівлі-продажу, довідка про зняття авто з обліку, свідоцтво про проходження техогляду тощо, залежно від країни, набір документів може відрізнятися), можна вирушати на митницю.

Причому, як повідомляє Державна митна служба, власнику транспортного засобу не потрібно подавати попередньо митну декларацію і не потрібно проходити огляд на контрольному пункті. Тобто оформлення буде швидше, ніж раніше.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!