В Україні може спостерігатись дефіцит палива навіть після перемоги

0
584
Але відновлення нормального функціонування ринку палива знадобиться ще приблизно рік, після остаточної перемоги України.

Останнім часом в Україні спостерігається досить напружена ситуація із паливом. При цьому говорити про дефіцит рано, адже АЗС працюють на повну, щоб забезпечити потреби населення, військових та аграріїв. Водночас, експерти майже одноголосно заявляють, що Україна може не одужати від паливної кризи ще якийсь час після перемоги.

З недавніх пір Україна розірвала всі відносини з Росією та Білоруссю, відповідно зараз доводиться шукати нових постачальників палива в Європі. Щоб тримати ситуацію під контролем, багато АЗС вводять обмеження – не більше ніж 20 літрів палива на людину.

“Споживання палива збільшилося в рази, а, на жаль, надходження палива залишає бажати кращого… і в перспективі, я не бачу позитивних моментів ні за ціною, ні за наповненням… Якщо не буде жодних кроків на зустріч бізнесу”, – каже експерт нафтового ринку Леонід Косянчук.

Головний пріоритет на сьогоднішній день – армія, тому спочатку паливом забезпечують наших військових, а вже потім решту. Свою лепту на підтримку дефіциту палива вносять і аграрії, у яких зараз посівна.

Водночас, експерти застерігають людей, що закінчення війни та перемога України не стане днем, коли все одразу прийде до норми. Так, на відновлення звичного функціонування ринку палива потрібен час.

“Складний період може бути поки що військовий стан, плюс-мінус рік. Надалі ціни стабілізуватимуться, це не буде затяжна паливна криза”, – додає експерт паливного ринку Краєв.

Щодо цін дати якісь прогнози дуже проблематично, адже в умовах війни все змінюється максимально швидко.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!