ПДР за кордоном: що потрібно знати українцям на авто

0
1025

На дорозі завжди потрібно бути пильним, особливо за кордоном, адже мінімальне порушення – і можна отримати непоганий штраф.

При страховому випадку в іншій країні ваш перелік дій має виглядати так:

1. Перше, що ви повинні зробити – це зафіксувати місце ДТП, обов’язково сфотографувавши і місце події та пошкодження всіх автомобілів.

2. За потреби викличте поліцію та інші служби. При цьому не залишайте місце ДТП до приїзду поліції, а також не торкайтеся ні до чого – навіть якщо автомобіль заважає проїзду або взагалі перекриває рух інших автомобілів, ні в якому разі не можна його чіпати.

Якщо поліція дала вам згоду на це, пошкодження авто незначні, а також немає постраждалих, можна оформити Європротокол. Обов’язковою умовою його оформлення є те, що всі його учасники повинні мати поліси страхування або автоцивілка, або Зелена карта, або ж прикордонне страхування.

3. Наступний крок, про який доведеться подбати – збір даних решти учасників ДТП та свідків. Запишіть прізвище водія, його контактний телефон, назву страхової компанії, номер полісу. Дізнайтеся про контакти свідків. Не підписуйте жодних документів, зміст яких вам не зрозумілий. Але якщо цього не уникнути, вкажіть дані українською мовою.

4. Сфотографуйте всі документи, оформлені на місці ДТП (довідка поліції, Європротокол тощо). Експерти взагалі радять фотографувати все, що можна – зайвим воно не буде.

5. Після цього слід проінформувати свою страхову компанію про страховий випадок.

Чи потрібна “Зелена карта” для виїзду за кордон?

Нагадаємо, 1 березня 2022 року Нацбанк України видав розпорядження, згідно з яким громадянам, які мають намір виїхати за кордон власним автомобілем, не потрібно мати поліс страхування «Зелена карта». Таких домовленостей досягли з 4 країнами – Польщею, Угорщиною, Молдовою та Словаччиною. Тобто при перетині кордону із цими країнами наявність «Зеленої карти» не перевірятиметься.

Проте експерти зазначають, що згідно з рішенням НБУ країни домовилися, щоб цей поліс не перевіряти. Але рішення про те, щоб водії не мали «Зеленої карти» — ні. Тобто водії можуть виїхати без «Зеленої карти», але оформити її чи інше страхування все ж таки доведеться.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!