Українці залишаться без якісного палива – деталі

1
526

На сайті білоруського Міністерства закордонних справ з’явилося повідомлення, в якому зазначено, що країна забороняє залізничний транзит завантажених нафтопродуктів на станціях «Литовських залізниць». Це рішення було ухвалено після введення заборони на транзит добрив Білоруськалію», яку ухвалила Литва через санкції США.

На думку уряду Республіки Білорусь, американські санкції не є обов’язковими для «Литовських залізниць» і заборона на транзит добрив Білоруськалія» є ініціативою уряду Литви.

Щорічно територією Білорусі перевозиться близько 1,5-1,6 мільйона тонн таких вантажів на суму понад мільярд доларів. Заборона на залізничний транзит, який запроваджує Білорусь, набуде чинності з 7 лютого 2022 року.

МЗС РБ зазначає, що Мінськ неодноразово виступав із пропозицією врегулювати питання, але Вільнюс відмовився. У Білорусі впевнені, що Литва має намір за рахунок своїх платників податків завдати максимальної шкоди білорусам. Тому Білорусь змушена ввести заходи у відповідь.

За підсумками минулого року, товарообіг між Україною та Литвою сягнув 3 мільйонів тонн. За даними «Консалтингової групи «А-95», у 2021 році частка литовського палива на українському ринку нафтопродуктів досягла 9% для дизеля та 11% для бензину.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!