Поліції хочуть дозволити виписувати штрафи за порушення ПДР на підставі відео у смартфоні

0
315

Комітет Верховної Ради України з правоохоронної діяльності підтримав законопроект №5798 про запуск системи громадського контролю дорожнього руху, який дозволяє поліції накладати штрафи за порушення правил дорожнього руху на підставі відео у смартфоні. Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

Документ дозволить громадянам фіксувати на свої смартфони порушення водіями порушень правил дорожнього руху. Щоправда, не всіх, а лише особливо небезпечних, що призводять до численних жертв – проїзд на червоне світло, перетин подвійної суцільної смуги, порушення правил проїзду через залізничні переїзди, а також ненадання у русі автомобілю швидкої допомоги.

У МВС поінформували, що сьогодні учасники дорожнього руху нічого не можуть зробити, коли бачать брутальні порушення ПДР іншими учасниками руху.

У разі ухвалення законопроекту №5798 учасники дорожнього руху зможуть фіксувати порушення іншими особами ПДР на свої смартфони та миттєво відправляти відеодокази цих порушень до Нацполіції.

“Законодавчі зміни та сучасні технології роблять механізм подання та обробки заяв максимально швидким, прозорим та результативним”, – заявляють у МВС.

Власник авто отримуватиме на свій смартфон або поштою повідомлення про порушення правил дорожнього руху та отримає відео моменту порушення.

Якщо за кермом був не він, то власник може повідомити особу, якій він довірив своє авто, необхідність сплатити штраф.

Зазначається, що таке нововведення потребує мінімальних витрат із боку держави на обробку даних від системи. Систему можна запустити лише за один день та охопити всі дороги України.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!