Чи потрібно змінювати посвідчення з нерозділеними категоріями на нове

0
275

Законодавство України не зобов’язує автомобілістів, які керують транспортними засобами за посвідченнями старого зразка, обмінювати документ на сучасний. Однак іноді старі посвідчення можуть завдати незручності.

Закон №586-VI розмежовує права на керування транспортними засобами на підкатегорії (А на А1 та А, С на С1 та С тощо). Водії з нерозмежованими категоріями можуть провести обмін прав та отримати документ із розділеними на підкатегорії категоріями. Періодично водії із документами старого зразка можуть отримувати штрафи. Поліція посилається на частину 2 статті 126 КУпАП.

Після одного із підлідних підвищення штрафів в Україні за керування транспортним засобом без відповідної категорії водій може отримати 3400 гривень штрафу. Тепер поліція пильніше стежить за цим порушенням. Штрафи за керування транспортними засобами для водіїв із нерозмежованими категоріями почастішали.

Однак 27 пункт Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами №511 свідчить, що посвідчення водія може бути обміняне, а не повинно бути обов’язково обміняне. Також у Положенні йдеться, що обмін проводиться без складання іспитів.

Це означає, що штраф за керування автомобілем з посвідченням водія старого зразка, є незаконним. У разі отримання такого штрафу ухвалу потрібно оскаржити в суді.

Джерело:  doradvokat

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!