Водіїв і пасажирів в Україні зобов’яжуть носити спеціальний одяг: що відомо

У законопроекті визначили, що тих, хто не буде використовувати спеціальні жилети, будуть штрафувати.

0
74

В Україні учасників дорожнього руху (водіїв і пасажирів) хочуть зобов’язати користуватися світловідбиваючої одягом в темний час доби. Це потрібно для того, щоб підвищити безпеку і запобігти аварійним ситуаціям, передає « Оглядач ».

У законопроекті визначили, що тих, хто не буде використовувати спеціальні жилети, будуть штрафувати. Аналогічні норми в ПДР зараз стосуються і пішоходів.

Аварії на українських дорогах, на жаль, вже стали зовсім буденним явищем. За даними Патрульній поліції, тільки в червні поточного року на дорогах країни зафіксували 15 685 ДТП, в яких загинули 280 осіб. Найчастіше трагедії трапляються через порушення швидкісного режиму. Однак нерідко такі аварії трапляються через те, що людей не видно на дорозі вночі.

Які правила запропонували?

У водіїв мотоциклів та їх пасажирів на шоломах повинні бути світловідбиваючі елементи. Під час руху шолом повинен бути застебнутий;

Велосипедисти і погоничі тварин в темний час доби і в умовах недостатньої видимості повинні використовувати стрічки, жилети, наклейки;

Під час будівництва або ремонту дороги працівники повинні бути забезпечені спеціальними жилетами. Відповідальність за це лежатиме на посадових осіб, відповідальних за ремонт;

Всі водії транспортних засобів та їх пасажири повинні перебувати в спеціальному жилеті, якщо знаходяться поза транспортним засобом, на проїжджій частині.

«Підкреслю, що зазначена норма (щодо водіїв і пасажирів) буде діяти виключно у випадках знаходження осіб поза транспортним засобом за межами населених пунктів. Вони можуть використовувати як одяг зі світловідбиваючими елементами, так і самі елементи – стрічки, наклейки, жилети », – сказав в коментарі автор документа, нардеп від« Слуги народу »Олександр Бакумов.

Додамо, що деякі з цих правил вже вступили в дію в 2020 році. У змінах до ПДР йшлося про пішоходів, яких в темний час доби і в умовах недостатньої видимості зобов’язали носити спеціальний одяг. Однак на практиці можна побачити, що українці правилами нехтують. Але дотримуються відповідних норм в школах, адже з 2019 року їхня ввели для учнів початкових класів.

Як каратимуть?

«Я за кермом третій рік, і у мене жодного зафіксованого порушення. Якщо жилет буде обов’язковим, як аптечка, то куплю, нехай лежить в машині. Якщо поліція буде строго стежити і штрафувати, то доведеться користуватися. Але взагалі, я не вірю в те, що це стане якимось мейнстрімом. Ремінь безпеки у нас теж обов’язковий, але водії пристібають його тільки тоді, коли бачать поліцію », – сказала водій Тетяна.

Новим законопроектом для порушників прописані покарання. Якщо не дотримуватися правил користування жилетами, то можна отримати штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 510 грн.

Хоча штраф не здається занадто великим, але все ж дешевше водіям придбати і собі, і пасажирам спеціальний одяг. Ціни на цю продукцію стартують від 44 грн за одиницю, якісний одяг коштує дорожче.

Правоохоронці такий законопроект вважають необхідністю і відзначають, що кількість ДТП зменшиться, якщо люди будуть використовувати світловідбиваючий одяг. Відповідну статистику в коментарі навів начальник відділу зв’язків з громадськістю УПП У Київській області Сергій Безпальчук.

«Такі закони 100% потрібні і для водіїв, і для пасажирів, які пересуваються в темний час доби. Дуже багато раз виїжджаючи на ДТП з постраждалими пішоходами, встановлюємо, що людину просто не помітили. Це досвід європейських країн, коли водій на дорозі не має права вийти з автомобіля без светоотражающего жилета. І він працює », – сказав патрульний.

Зараз законопроект прийнятий в першому читанні і пройшов підготовку до другого. Його внесли до порядку денного сесії, але ймовірно, що до початку канікул в Раді прийняти ініціативу не встигнуть.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!