Як оформити ГБО на автомобіль – нові правила

2
4740

2020 року процедура реєстрації ГБО на автомобіль стала дорожчою і складнішою. Сервісні центри вимагають нові документи, які оформлюються довше і коштують значно дорожче.

Це призвело до очікуваних результатів. Згідно з даними МВС, кількість машин з газобалонним обладнанням, встановленим офіційно, у січні скоротилася майже у 9 разів — з 1,4 тис. у січні проти 12,3 тис. у грудні.

Що робити після того як встановив ГБО на машину?

Після переобладнання автомобіля власник повинен знайти організацію з оцінки відповідності транспортного засобу. Після цієї експертизи видається сертифікат відповідності або акт технічної експертизи.

Скільки коштує нова експертиза?

Вартість сертифікації варіюється від 2,1 до 3,3 тис. грн і займає в середньому 1,5-2 години. Отримати документ можна в органах сертифікації, які вказані на сайті Мінінфраструктури.

Як було раніше?

Раніше при реєстрації ГБО сертифікацію ніхто не проходив. Акти технічної експертизи (вартістю близько 230 грн) видавалися прямо на СТО, яка займалася модернізацією ГБО.

Які тепер потрібні документи для реєстрації ГБО у сервісному центрі МВС:

  • паспорт власника автомобіля, його ІПН;
  • акт прийому-передачі автомобіля (видає СТО, яка встановлювала ГБО);
  • свідоцтво про погодження конструкції (видає СТО);
  • сертифікат відповідності;
  • наказ керівника підприємства про призначення відповідальної особи (тільки для юридичних осіб).

Власникам, які замислюються про встановлення ГБО на свою машину, важливо знати:

  • газова установка має відповідати нормам ТУ У 45.2-3274809648-002: 2019. В іншому випадку такий автомобіль не пройде сертифікацію і його доведеться повертати на спеціалізований сервіс для доопрацювання;
  • якщо ж автомобіль відповідає даному стандарту, власник наступного дня отримає сертифікат відповідності й може подавати документи на перереєстрацію. Вартість заміни техпаспорта складе близько 500 грн.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!