Кому заборонено керувати авто за новими правилами в Україні

Час читання: < 1 хв.
0
Кому заборонено керувати авто за новими правилами в Україні
Вперше про майбутні зміни для українських водіїв заговорили ще у 2022 році. Саме тоді у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, який передбачав зміни у максимальному та мінімальному віці для водіїв. Ці зміни необхідні для виконання угоди між Україною та Євросоюзом. Однак, минуло більше двох років, а законопроєкт досі не ухвалено через суперечки між депутатами щодо низки спірних питань.

Проєкт буде затверджено найближчим часом

Заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий запевнив, що проєкт рано чи пізно буде затверджено, оскільки депутати не мають іншого вибору і повинні дійти згоди.

Після ухвалення законопроєкту можуть набути чинності такі зміни:

  • Будуть введені нові категорії транспортних засобів, наприклад, мопеди (категорія АМ) із максимальною швидкістю 45 км/год, малі мотоцикли (А1 та А2) із розмежуванням за потужністю, великі спортивні мотоцикли (А), а також квадроцикли (В1).
  • Зміниться термін дії водійських посвідчень. Права на категорію В видаватимуть на 10 років. До 19 січня 2033 року всім водіям доведеться оновити свої водійські посвідчення.
  • Будуть унормовані мінімальні та максимальні вікові обмеження для водіїв.

“Мінімальний вік для складання іспитів на отримання прав категорії В — 18 років. Іспити на мопеди та мотоцикли можна буде складати з 16 років, а на інші категорії — з 21 року,” – зазначають експерти.

Як саме зміниться віковий поріг та чи будуть кардинальні зміни, поки невідомо.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!