Коли водієві не обов’язково пред’являти документи поліцейському

0
913

Вже стало традицією, що поліцейські при зупинці просять водіїв пред’явити документи. Якщо водій відмовляється пред’явити посвідчення, його можуть оштрафувати. Однак трапляються випадки, коли відмова є обґрунтованою і водій відмовляється пред’явити посвідчення водія та техпаспорт на транспортний засіб.

В одному з попередніх випадків поліція зупинила водія за порушення правил дорожнього руху і зажадала від нього пред’явити документи. У відповідь чоловік відмовився пред’явити документи, заявивши, що йому потрібні докази правопорушення. Поліція одразу ж кваліфікувала його дії за статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та оштрафувала його на 425 гривень.

Водій оскаржив цей протокол до суду. Суд встановив, що працівник патрульної поліції фактично не навів жодної конкретної причини зупинки водія та не надав жодних доказів вчинення кримінального правопорушення.

Згідно зі статтею 35 Закону України “Про міліцію”, водій може бути зупинений лише за наявності вагомих підстав. Однак у цьому випадку суддя скасував штраф і закрив справу, оскільки зупинка була незаконною.

Тому слід підкреслити, що водій зобов’язаний пред’явити документи на перевірку, якщо інспектор називає причину зупинки та надає докази правопорушення на вимогу водія.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!