«Листи щастя» для водіїв: чого чекати українцям

1
1383

Згідно з попередніми планами, вже до кінця року в Україні водії-порушники правил дорожнього руху (ПДР) почнуть отримувати т.зв. “листи щастя” – повідомлення про штрафи за порушення.

Про це на конференції з безпеки дорожнього руху повідомив начальник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій, пише automotoclub.info.

“До кінця року система повинна запрацювати. наразі мова йде не про повне розгортання по всій країні, а запрацює на найбільш аварійних ділянках доріг. Це буде 200-300 комплексів по всій країні”, – уточнив Криклій.

За його словами, система зараз відрізнятиметься від системи 2005-2006 років, коли так звані “листи щастя” були визнані юридично нікчемними через неузгодженість законодавства.

На сьогодні система вже працюватиме в рамках чинного законодавства через прописану норму про те, що відповідальність за порушення ПДР покладається на власника транспортного засобу – незалежно від того, хто ним керує на момент фіксації порушення.

Криклій додав, що в разі, якщо власник транспортного засобу – фізична особа, то штраф платитиме саме власник, а якщо юридична – то керівник юридичної особи.

Щодо автомобілів на так званих “євробляхах” (автомобілі з іноземною реєстрацією, які експлуатуються на території України і фактично належать громадянам України), то “листи щастя” приходитимуть за адресою того, хто придбав поліс ОСАГО або ж поліс КАСКО.

Єдині, хто зможуть уникнути штрафу за порушення ПДР в режимі автоматичної фіксації, це ті власники “евроблях”, які не застрахували свій автомобіль ні за автоцивілкою, ні за КАСКО.

Крім того, як пояснив начальник Головного сервісного центру МВС, квитанції про сплату штрафів разом з копією протоколу про порушення ПДР будуть надсилати власникам автомобілів поштою, але з обов’язковим повідомленням про отримання листа або адресатом, або ким-небудь з його близьких, які проживають за його адресою.

“Будуть тільки рекомендовані листи. Вони дорожчі, але інакше у нас не буде інформації, отриманий лист чи ні”, – пояснив Криклій.

У листопаді 2017 року Кабмін ухвалив постанову №833 про автоматичну відеофіксацію порушень правил дорожнього руху.

Це означає, що вже в 2018 році на вулицях країни встановлять камери, які фіксуватимуть перевищення швидкості, неправильне паркування та інші порушення. Згідно із законом в автоматичному режимі може фіксуватися також проїзд на заборонний сигнал світлофора.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!