Новини

“Бодяги” побільшало: на АЗС українцям замість справжнього бензину заливають фальсифікат

Share

В Україні збільшилась кількість контрафактного бензину А-95 – такий був виявлений відразу в третині мереж АЗС, що пройшли відповідну перевірку. При чому, як всеукраїнських, так і регіональних. Причину цього експерти бачать у поверненні довоєнних податків на пальне.

Про це йдеться у результатах дослідження “Інституту споживчих експертиз”. Там констатують: в Україні нині “настав зірковий час для бодяжників пального”.

“Багато автолюбителів помітили, що ціна на багатьох АЗС, особливо в регіонах, менша, ніж у оптових трейдерів! Це явна ознака того, що ріка контрафакту починає виходити з берегів”, – йдеться в дослідженні.

При цьому наголошується: для дослідження якості бензину було відібрано зразки найбільших всеукраїнських мереж АЗС. А також:

  • серйозних регіональних гравців;
  • невеликих мереж, які “оперують у райцентрах та невеликих містах”.

“Третина всіх зразків, перевірених у лабораторії, виявилася не кондиційною. Тобто мала суттєві порушення якості”, – констатували в Інституті.

Серед таких було, зокрема, виявлено заниження октанового числа. Що, зазначається, є чітким маркером саморобного пального, яке виробляється в кустарних умовах.

Крім того, у “бодяжному” бензині виявлено високий вміст сірки. А також бензолу – небезпечного з’єднання, від якого утворюється нагар і відбувається перегрів двигуна.

“При величезній кількості бензолу, проблеми зі здоров’ям у водіїв та пішоходів практично неминучі. По суті, як і практично гарантована поломка автомобіля”, – пояснили експерти.

Також було виявлено перевищення кисневмісних сполук, які, зокрема, збільшують витрату пального. Йдеться про:

  • біоетанол (спирт);
  • ізопропіловий спирт;
  • прості ефіри.

“Бодяги” буде більше

В подальшому ж, прогнозують експерти Інституту, обіг “тіньового” пального в Україні стане більшим. Тобто, на ринку збільшиться кількість “бодяги”.

“Дохідність фальсифікування значно зросла. Крім того, повернення податків і, відповідно, збільшення вартості палива в роздробі штовхають споживачів до торговців неякісним бензином. Все ж таки різниця в кілька гривень на літрі є серйозним аргументом для багатьох водіїв”, – констатували експерти.

При цьому вони закликали українців утримуватись від такої сумнівної економії. Адже вона “неминуче призведе до фінансових проблем із ремонтом авто”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман
Tags: пальне

Останні записи

Лікар назвав головні помилки, які роблять усі водії під час перевезення дітей в авто

Забезпечення безпеки дітей у транспортному засобі має першорядне значення, однак, багато батьків з незнання припускаються…

18.05.2024

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024