Електромобіль Lightyear 0 на сонячних панелях виходить у продаж за 250 000 євро

0
485

Компанія Lightyear представила серійну версію свого електромобіля на сонячних батареях, яку назвала Lightyear 0. Основна відмінність новинки від суперників – цілих 5 квадратних метрів сонячних панелей, розміщених на даху та капоті. Ціна – від 250 тисяч євро.

При довжині 5083 мм фастбек Lightyear 0 важить 1575 кг. Така незвично скромна для великого електромобіля вага обумовлена ​​активним застосуванням карбону в конструкції кузова і відносно компактним 60-кіловат-годинним акумулятором. Водночас автомобіль має ще й вантажний відсік об’ємом 640 літрів при піднятих спинках крісел.

Віддача силової установки поки що не називається, але відомо, що моторів у Lightyear 0 чотири. Максимальна швидкість – 160 км/год, час розгону до 100 км/год становить 10 секунд. Середній запас ходу електромобіля з урахуванням батареї становить 625 км. Щодо сонячних батарей, вони забезпечують у ясний день до 70 км пробігу без підключення до стороннього джерела електрики. Протягом року це 7,4 тисяч км, хоча випробування прототипу показали і більший результат – до 11 тисяч км.

Якщо акумулятор Lightyear 0 доведеться заряджати, від побутової мережі за годину енергозапас поповниться на 32 км, а від станції швидкого заряджання – на 520 км.

Також серед оригінальних інженерних рішень сонцемобіля його творці згадують рекордний для серійних автомобілів коефіцієнт аеродинамічного опору. Він не перевищує 0,19. Раніше рекордсменом вважався Mercedes-Benz EQS з показником 0,20.

Кузовні панелі електромобіля робляться з відходів карбонового виробництва, які в іншому випадку знаходилися б на звалищі. А інтер’єр оздоблюється веганською шкірою на рослинній основі, тканиною із переробленого пластикового сміття та вставками із ротанга.

Виробництво Lightyear 0 стартує на початку осені, перші машини з’являться у замовників у листопаді. У майбутньому (орієнтовно у 2025 році) компанія має намір представити на ринку куди більш доступну модель Lightyear Two за ціною від 30 тисяч євро – також із сонячними батареями, але щодо неї поки нічого не відомо.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!