Categories: Авто

Сніг з дощем: як їздити в таку погоду

Share

Черговий сюрприз української зими: мокрий сніг з дощем і температура близько нуля. Як будемо їздити в таку погоду?

Здавалося б, якщо за вікном мокрий сніг з дощем, для бувалого водія тут нічого нового – окремо кожен з опадів нам добре знайомий. Але коли вони, як два непередбачуваних хлопчаки-бешкетники, збираються разом, можна очікувати сюрпризів зовсім іншого порядку. Синергія так би мовити.

Сніг з дощем обіцяє водіям кілька фірмових сюрпризів, до яких краще підготуватися заздалегідь.

Оглядовість. За достатньої величини пластівців сніг налипає на скло салону і обмежує огляд – точніше, він може зробити машину “сліпою” в деяких секторах. Особливо це стосується міського режиму руху, коли автомобіль рухається повільно, а ще – у вітряну погоду, коли сніг буквально ліпить до шибок. Що робити? В таку погоду перед виїздом з парковки потрібно добре протопити салон, щоб шибки стали теплими. Сніг підтане і по шару води сповзатиме зі скла вниз. Природно, склоочисники і штатний обігрів (обдув) вікон повинні бути в порядку.

Можна спливти. Пухка сніжно-водяна каша може накопичуватися, не танучи, на асфальті. Це ідеальні умови для слешпленінгу – спливання коліс на клині з вологи, що утворюється в плямі контакту шини з дорогою. Така небезпека реальна не тільки при русі на великій швидкості, але і при гальмуванні в міських умовах. Намагайтеся рухатися неспішно і з запасом дистанції, особливо якщо у вас широкі шини європейського типу з щільним малюнком протектора.
Місцями ожеледь. Температура в такий снігопад може бути як трохи вищою нуля, так і трохи нижче, тому дуже може бути, що на якихось ділянках дороги опади, що на неї випали, підмерзнуть. Особливо треба побоюватися холодних ділянок трас і міських вулиць – мостів, шляхопроводів, або просто продуваються вітром, наприклад, після виїзду з лісу чи з-за гірського кряжу. У світлі такої небезпеки ще раз нагадаємо про помірну швидкість руху і завчасну оцінку стану дороги попереду.
Як і при будь-яких опадах, в сніг з дощем подвоюйте увагу у візуальному плані, не забуваючи про додатковий аспект – проблеми з дорожнім покриттям. Навіть якщо ваша машина, смачно чавкаючи шинами, впевнено місить снігову кашу і чіпляється протектором за асфальт, будьте готові до того, що незабаром – ближче до вечора або просто за найближчим поворотом – вся ця краса виявиться замерзлою. Дорога, що заледеніла, може виявитися непроїзною через фури і масові ДТП, притому надовго. Тому в світлі подібних прогнозів погоди укомплектуйте автомобіль теплим пледом, парою по-справжньому зимового взуття і тримайте бак якомога повнішим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Toyota, Nissan та Honda об’єднують зусилля для створення нового покоління автомобілів

Японія та японські виробники автомобілів продовжують робити нові кроки, щоб випередити своїх конкурентів. За повідомленнями,…

17.05.2024

Tesla Cybertruck зіткнувся із серйозною проблемою корозії

Кібервантажівка — це щонайменше спірний автомобіль. Але більшість фанатів Tesla, здається, прийняли його з ентузіазмом.…

17.05.2024

Новий Renault 5 б’є рекорди за попередніми замовленнями ще до старту продажів

Новий Renault 5 збирає рекордну кількість попередніх замовлень, незважаючи на відсутність оголошених цін та дати…

17.05.2024

На фото показали новий кросовер BMW X3

Німецький кросовер BMW X3 2025 зараз проходить етап дорожніх випробувань. Його вже неодноразово помічали під…

17.05.2024

Новий кросовер Dacia Stepway показали на неофіційних зображеннях

У гамі компанії Renault та її суббренду Dacia версія Stepway завжди була призначена для того,…

17.05.2024

Один з найбільш непривабливих автомобілів у світі повернеться як конкурент Renault Duster

На початку квітня цього року в Мережу випливли плани концерну Stellantis, що володіє брендом Fiat,…

17.05.2024