Статті

Названо три ознаки, при яких потрібно міняти масло в двигуні раніше терміну

Share

Більшість автовиробників в інструкціях з експлуатації машин вказують терміни заміни мастила через кожні 15 тис. км або не рідше одного разу на рік. Однак, заміна масла в двигуні повинна проводитися не за термінами, позначеними в інструкції, а коли вона втрачає свої властивості, що змазують. Але як визначити цей момент самостійно? Експерти журналу «За кермом» назвали три вірні ознаки.

По-перше , скорочувати інтервал заміни масла потрібно в тому випадку, якщо машина експлуатується у важких умовах , тобто тих, які вважаються екстремальними для силового агрегату. Це можуть бути, наприклад, часті поїздки з важко навантаженим причепом, буксирування інших автомобілів, часта їзда в пробках та на короткі відстані, експлуатація в гірській місцевості, поїздки на високій швидкості (понад 150 км/год) тощо.

Багато водіїв не звертають уваги на цей список умов експлуатації, який, до речі, є у заводській інструкції до транспортного засобу. Там чітко вказано, що за важких умов експлуатації масло в моторі потрібно міняти кожні 7,5 тис. км пробігу або раз на 6 місяців .

По-друге, міняти масло в двигуні потрібно в залежності від мотогодин. Згідно з результатами досліджень, сучасні моторні олії зберігають свої властивості протягом 250-350 годин експлуатації двигуна. У деяких моделях авто їх вважає спеціальний лічильник, а для самостійного обчислення мотогодин потрібно помножити середню швидкість автомобіля на допустимий час експлуатації олії. Приклад: 30 км/год. * 250 годин = 7,5 тис. км. Це якраз той пробіг, на якому олія втрачає свої властивості.

По-третє, на необхідність термінової заміни олії можуть вказувати її рівень та колір . Так, якщо протягом кількох тисяч кілометрів рівень робочої рідини залишався на тому самому рівні, а потім різко почав падати, то масло точно пора міняти. Збільшена витрата буде говорити про те, що масло вже втратило свої властивості або про те, що двигун працює у важких умовах.

Що стосується кольору, то при деяких поломках двигуна масло може поєднуватися з паливом або антифризом. У зв’язку з цим рівень олії підвищуватиметься. Визначити попадання антифризу в олію можна за світло-жовтою або білою емульсією на контрольному щупі або на внутрішній стороні корка маслозаливної горловини. У таких випадках автовласнику потрібно терміново усунути несправність у силовому агрегаті та замінити олію в ньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Лікар назвав головні помилки, які роблять усі водії під час перевезення дітей в авто

Забезпечення безпеки дітей у транспортному засобі має першорядне значення, однак, багато батьків з незнання припускаються…

18.05.2024

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024