Названо три ознаки, при яких потрібно міняти масло в двигуні раніше терміну

0
177

Більшість автовиробників в інструкціях з експлуатації машин вказують терміни заміни мастила через кожні 15 тис. км або не рідше одного разу на рік. Однак, заміна масла в двигуні повинна проводитися не за термінами, позначеними в інструкції, а коли вона втрачає свої властивості, що змазують. Але як визначити цей момент самостійно? Експерти журналу «За кермом» назвали три вірні ознаки.

По-перше , скорочувати інтервал заміни масла потрібно в тому випадку, якщо машина експлуатується у важких умовах , тобто тих, які вважаються екстремальними для силового агрегату. Це можуть бути, наприклад, часті поїздки з важко навантаженим причепом, буксирування інших автомобілів, часта їзда в пробках та на короткі відстані, експлуатація в гірській місцевості, поїздки на високій швидкості (понад 150 км/год) тощо.

Багато водіїв не звертають уваги на цей список умов експлуатації, який, до речі, є у заводській інструкції до транспортного засобу. Там чітко вказано, що за важких умов експлуатації масло в моторі потрібно міняти кожні 7,5 тис. км пробігу або раз на 6 місяців .

По-друге, міняти масло в двигуні потрібно в залежності від мотогодин. Згідно з результатами досліджень, сучасні моторні олії зберігають свої властивості протягом 250-350 годин експлуатації двигуна. У деяких моделях авто їх вважає спеціальний лічильник, а для самостійного обчислення мотогодин потрібно помножити середню швидкість автомобіля на допустимий час експлуатації олії. Приклад: 30 км/год. * 250 годин = 7,5 тис. км. Це якраз той пробіг, на якому олія втрачає свої властивості.

По-третє, на необхідність термінової заміни олії можуть вказувати її рівень та колір . Так, якщо протягом кількох тисяч кілометрів рівень робочої рідини залишався на тому самому рівні, а потім різко почав падати, то масло точно пора міняти. Збільшена витрата буде говорити про те, що масло вже втратило свої властивості або про те, що двигун працює у важких умовах.

Що стосується кольору, то при деяких поломках двигуна масло може поєднуватися з паливом або антифризом. У зв’язку з цим рівень олії підвищуватиметься. Визначити попадання антифризу в олію можна за світло-жовтою або білою емульсією на контрольному щупі або на внутрішній стороні корка маслозаливної горловини. У таких випадках автовласнику потрібно терміново усунути несправність у силовому агрегаті та замінити олію в ньому.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!