Статті

Як не купити машину зі скрученим пробігом. Інструкція від експертів

Share

Чим небезпечний скручений пробіг Популярні марки автомобілів, у яких скручують пробіг Стан салону Технічні маркери Вік машини Документи Сервіси Відповідальність за скручування Відшкодування збитків

Про значне зростання випадків скручування пробігу у ввезених до України автомобілів попередили експерти. Проблема стала актуальною на тлі відновлення неофіційних поставок із низки зарубіжних країн: дилери та перегонники продають і нові машини, і автомобілі з пробігом. При цьому можливість перевірити достовірність заявлених показників у клієнтів не завжди, і тоді виникає ризик потрапити в пастку.

Про таку проблему, зокрема, Autonews.ru розповіли у Національному автомобільному союзі (НАС). Як заявив Autonews.ru його представник Антон Шапарін, з таким видом шахрайства можна зіткнутися навіть у низці великих дилерських центрів. Опитані співробітники автосалонів визнають: про скручений пробіг вони попереджають клієнта далеко не завжди. Як, у свою чергу, повідомили аналітики порталу “Дром”, скручений пробіг – дуже поширене явище при продажі вживаних автомобілів. За їх оцінками, більше половини автомобілів (65%) на вторинному ринку мають ознаки скрученого пробігу.

Розбираємось, як вирахувати обман і що робити, якщо скручений пробіг виявили вже після покупки.

Чим небезпечний занижений пробіг автомобіля

Якщо пробіг у автомобіля скручений, значить, у такому автомобілі вже «втомлені» двигун і кузов. Насамперед для нового власника це загрожує несподіваними витратами на дорогий ремонт. Крім того, проблеми можуть виникнути і при подальшому продажу машини.

У яких автомобілів найчастіше скручують пробіг

За оцінками експертів, найчастіше показання одометра коригують у популярних в Україні автомобілів, таких як Toyota Camry, Lada Priora, Toyota Corolla. Чим машина старша, тим більше шансів, що пробіг скрутили.

«Загалом діє правило: що нижча вартість машини, то вища ймовірність того, що пробіг буде скручений. Так, у 70% автомобілів вартістю до 800 тис. руб. змінено показники одометра. Реальний пробіг у таких машин скручують іноді по два рази, і в середньому загальне заниження пробігу складає 150 тис. км.

Також, за словами експерта, високі шанси купити машину із зміненими показниками кілометражу в сегменті вартістю від 800 тис. до 1,5 млн руб. Тут, за даними порталу, у 61% машин є ознаки скручування пробігу.

«У середньому таких автомобілів пробіг скручували двічі, і в результаті зменшили на 95 тис. км. А у 43% авто вартістю від 1,5 млн до 3 млн дані одометра занижували на 90 тис. км хоча б один раз», – попередив Гришин.

Покупці дорогих автомобілів також не застраховані від шахрайства із пробігом. За оцінками аналітика, 43% автомобілів вартістю від 3 млн. до 5 млн. руб. продаються з підозрою на корекцію показань одометра. У середньому цих машин пробіг зменшували на 69 тис. км. У кожного третього автомобіля вартістю від 5 млн. руб. також змінювали показники кілометражу, як правило, це робили один раз і не більш як на 39 тис. км.

Стан салону, протерті сидіння та оббивка: що вкаже на обман

При виборі машини за привабливою ціною з невеликим пробігом автомобілістам варто придивитися до деяких елементів в салоні: вони можуть вказати, наскільки інтенсивно користувалися машиною. Стан салону розповість про пройдені кілометри куди краще за кузов. Так, варто звернути увагу на обід та спиці керма, на кнопки. Важливо перевірити і рукоятку коробки передач, і особливо зовнішній валик сидіння водія. Видати реальний термін експлуатації автомобілів може також оббивка та панелі дверей у зоні підлокітників.

Опитані експерти сервісу «Автотека» впевнені: перевірити, чи скручено пробіг, можна за непрямими ознаками. Починати огляд вони також радять із огляду салону. Якщо кермо, педалі, ручки перемикання передач потерті і виглядають зношеними, значить автомобіль часто експлуатували. Також про великий пробіг автомобіля можуть свідчити продавлене сидіння водія, затерті кнопки і пошарпана оббивка.

Каталізатор, диски, ГРМ: що перевірити при покупці машини з пробігом

Про те, що пробіг автомобіля підійшов до певної межі, вкажуть і деякі технічні аспекти та хитрощі. Наприклад, гальмівні диски на сучасних автомобілях мають ресурс 50-60 тис. км. І якщо на одометрі схожі показники чи навіть більше, а диски виглядають як нові, це привід замислитись. Недобросовісні продавці могли просто замінити ці елементи, щоб зробити автомобілі привабливішими і позбутися непрямого доказу.

«У конкретних моделей є деякі інші маркери, здатні натякнути на приблизний пробіг. Наприклад, знос приводу ГРМ», – розповів Гришин.

У свою чергу, в «Автотеку» порадили уважніше придивитися до каталізатора. Там наголосили, що термін експлуатації каталізатора автомобіля в середньому становить 100–150 тис. км. Якщо водій виявить у вихлопній системі свіжу деталь при вказаному пробігу нижче 150 тис. км, це може означати, що реальний пробіг автомобіля вищий за заявлений.

Невідповідність пробігу віку машини: як порахувати

Підозри у скрученому пробігу у водіїв мають викликати нереалістичне співвідношення віку автомобіля та зазначеного пройденого кілометражу. За оцінкою експертів “Автотеки”, в середньому автомобіль проходить близько 17,5 тис. км на рік. Тому пробіг нижче 85 тис. км у п’ятирічного екземпляра має насторожувати.

«Однак варто враховувати, що машину могли використовувати, наприклад, у сільській місцевості чи їздили за кермом лише з весни до осені. Або це не єдина машина власника. У таких випадках реальний пробіг насправді може бути нижчим за середній. Якщо покупець зіткнеться з таким автомобілем, варто докладно розпитати власника про умови експлуатації машини та причини низького пробігу», — порадили аналітики.

За якими документами можна перевірити пробіг автомобіля

Ще один важливий інструмент для перевірки пробігу – сервісна книжка. Так, якщо продавець стверджує, що проводив технічне обслуговування автомобіля у офіційного дилера, прямим доказом цього будуть записи в сервісній книжці. Відмова продавця показати документ має спричинити підозру.

«Також можна з’ясувати, де автомобіль обслуговувався, запросити історію обслуговування у сервісу та зіставити, які ремонтні роботи на якому пробігу було проведено», — зазначили експерт.

Дані про проходження техогляду – ще одне джерело інформації для покупця: дані про пройдені техогляди фіксуються в діагностичній карті автомобіля.

«Зараз діагностичні карти існують, зокрема, в електронному вигляді. При введенні номера діагностичної картки у спеціальних сервісах з перевірки автомобілів або відкритих баз легко дізнатися, як змінювався пробіг автомобіля від техогляду до техогляду», — порадили аналітики.

Якими сервісами та послугами користуватися для перевірки пробігу

Якщо автомобіліст не впевнений у своїй технічній підкованості, він має варіант скористатися порадами професійних автопідбирачів: вони беруть за свої послуги від 30 тис. руб. залежно від умов пошуку та категорії автомобіля. Також додатково можна перевірити вибрану машину зі сканером та фахівцем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Що обов’язково потрібно зробити з автомобілем перед зимовим сезоном

Іноді зима настає раптово, дивуючи комунальні служби та деяких автомобілістів. Тому про підготовку машини до…

06.10.2024

Чому гібридні авто із зарядкою від розетки не подобаються американцям

Незважаючи на те, що плагін-гібриди (PHEV) здаються логічним переходом до електричних автомобілів, американці не поспішають…

06.10.2024

Керівник BMW попередив про можливу торгову війну між Євросоюзом і Китаєм

Бос BMW передрік торговельну війну між Євросоюзом і Китаєм. Гендиректор баварського концерну Олівер Зіпсе емоційно…

06.10.2024

Як обрати якісні китайські шини: на що звернути увагу

У автомобілістів було достатньо часу та можливостей переконатися в тому, що більшість сучасних авто з…

06.10.2024

Анджеліна Джолі виставила на продаж свій Ferrari 250 GT 1958 року

Рідкісні «Феррарі» завжди коштують дорого. Це стосується навіть автомобілів, які продаються у вкрай жалюгідному стані.…

06.10.2024

Нове покоління Chevrolet Equinox вийшло на тестові заїзди

Компанія Chevrolet розпочала тестові випробування нової генерації свого популярного кросовера Equinox. Машина виїхала на обкатку…

06.10.2024