Чи можна заливати А-92 бензини замість рекомендованого А-95 бензину

0
643

Більшість власників сучасних автомобілів ламають голову над вибором якісного палива для свого автомобіля. Багато хто боїться залити А-92 замість А-95. Давайте розберемося, чим ці види палива відрізняються один від одного, і що буде, якщо використовувати їх саме.

Параметри палива

Для початку варто розібратися в параметрах палива, що дасть розуміння того, чим воно відрізняється. Це дуже складна тема, але спробуємо пояснити її максимально просто.

Октанове число та детонація

У назві бензину вказується його октанове число. У А-92 число октану становить 92 відсотки, а у палива А-95 воно становить 95 відсотків. Це безпосередньо впливає якість палива. Але не треба думати, що чим вище цей показник, тим краще буде бензин.

Справа в тому, що вирахувати октанове число саме по собі дуже важко. Тому виробники бензину порівнюють його із ізооктаном. Його октанове число береться до 100 відсотків. Потім з ним порівнюється паливо та обчислюється порівняльне октанове число. Існують марки бензину А-100 та вище. Як можна помітити, їхня сила детонації буде вищою, ніж у ізооктану. І це паливо буде якісним, але воно швидше за все уб’є двигун звичайної іномарки набагато швидше, ніж звичайний А-92.

Якщо підбити підсумок, то єдина різниця в А-92 та А-95 полягає в октановому числі. Саме від нього залежить сила детонації бензину. Тримаємо цю думку в голові, щоб зрозуміти, чи можна нашкодити двигуну, якщо залити не те паливо.

92 бензин замість 95

Багатьом автовласникам «не в темі» може здатися, що питання поставлене неправильно. Адже від бензину може залежати лише потужність двигуна. Але це зовсім так.

Наслідки та нюанси

Якщо говорити про автомобілі 10-річної давності, а також про вітчизняний автопром, то це правильне твердження. Але в сучасних марках автомобілів виробник завжди вказує, що потрібно використовувати саме А-95. І це вже насторожує. Адже коли виробник створює автомобіль, він краще знає, в яких умовах експлуатації машина їздитиме якомога довше і ламатиметься якомога рідше.

Але це не означає, що А-92 вб’є двигун моментально. Якщо говорити про якісь спортивні машини, то так, це дуже низька кількість. Через малу силу детонації, двигун працюватиме в навантаження, особливо на високій швидкості. Тоді навіть невелика подорож може на двигуні дуже погано.

Однак, якщо розглядати звичайнісіньку іномарку, на яких їздить переважна більшість людей, то з нею нічого не станеться. Адже виробник вказує бензин, на якому машина буде жвавішою. Тому єдина проблема, з якою ви зіткнетеся, полягатиме в зниженні потужності. На деяких автомобілях це сильно відчуватиметься, але ніякої шкоди для двигуна від цього не буде.

Підбиваємо підсумок питання «чи можна заливати 92 бензини замість 95». Це можна робити, якщо автомобіль є звичайною іномаркою, жодної шкоди для двигуна не буде. А ось у спортивних автомобілях так краще не робити, там і 95 бензин не особливо підійде, потрібно щонайменше 98, а то й 100.

Чи вдасться заощадити

Також варто розібрати питання, чи вдасться заощадити на бензині. Відповідь очевидна, звичайно, вийде. Адже А-92 має набагато нижчу ціну, ніж А-95. Багато хто може сказати, що через зниження потужності знадобиться набагато більше бензину, що вбиває всю економію. Але тут також є свої нюанси.

Тут треба вже дивитися за особливостями самого автомобіля. Бензин однаково споживатиме лише на однакових оборотах двигуна. Різниця у тому, яка швидкість буде на ідентичних оборотах.

Якщо говорити про тривалу поїздку прямою трасою, то тут дійсно, заощадити не вдасться. Адже навіть різниця в 10 км/год може заощадити пальне.

Якщо їздити містом, де потрібно постійно скидати та підвищувати оберти, перемикати передачі тощо, заощадити за допомогою зменшення споживання палива не вдасться. Потрібно знижувати ціну бензину.

Підбиваємо підсумок всього вищесказаного. Заощадити на АІ-92 вдасться лише у міських умовах. На трасі найкраще використовуватись саме АІ-95. Але тут також є один нюанс. Це стосується тільки трас, які дозволяють тримати одну швидкість протягом усієї поїздки.

Якщо на дорозі буде багато ям, то тут теж це правило не працюватиме. Адже перед ними доведеться гальмувати. Це повністю вирівнює споживання палива А-92 та А-95. Тут уже самим треба вирішувати, що важливіше, потужність чи невелика економія.

Що буде якщо змішати 92 бензин та 95

Іноді на заправках може виникати ситуація, коли людина помилково заливає 92 бензин замість 95. Багатьом цікаво, що відбудеться при їх змішуванні. А станеться, зовсім нічого.

При змішуванні бензину змішується їх склад. Октанове число в багатьох типах палива підвищується за допомогою додавання деяких фракцій металів, спирту етилового або інших допінгів. При змішуванні, утворюється цільна субстанція, в якій будуть домішки від одного типу палива та другого типу палива. Тобто їх утворюється середнє октанове число. І з бензину А-92 утворюється паливо трохи вищої якості. Нічого іншого з паливом не станеться.

З автомобілем, отже, теж нічого не станеться. Щоправда, якщо це спортивна машина, то з нею справді може статися щось дуже приємне. Але тут справа не в змішуванні палива, а в низькому октановому числі.

Якщо ви впевнені, що машина ніяк не зможе нормально працювати на бензині з октановим числом нижче 95, викликаємо евакуатор і доставляємо машину на СТО. Там фахівці зможуть злити весь бензин та залити паливо А-95.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!