Автомобілі з ручними коробками можуть зникнути через нову систему

Функція AEB стає обов'язковою всім автомобілів, випущених з наступного року.

0
114

Загальновідомо, що європейське законодавство вимагає від автовиробників все більш жорстких правил як з точки зору екології, так і безпеки. Щодо останнього, ми добре пам’ятаємо, як багато років тому ABS (антиблокувальна гальмівна система) стала обов’язковою для нових автомобілів, а потім з’явилася ESP (електронна програма стабілізації).

Тепер швидше за все з’явиться нова обов’язкова система, якою повинні оснащуватися нові автомобілі наступного року. Це так звана автономна аварійна зупинка автомобіля AEB, яка у разі небезпеки зупиняє автомобіль без втручання водія. Це нововведення не лише підвищує безпеку, а й має низку недоліків.

Перший пов’язаний із загальною вартістю автомобіля , а другий – зі складністю його використання в автомобілях з механічною коробкою передач (механічною трансмісією). У автомобілях з механікою аварійна зупинка зупиняє автомобіль, щоб уникнути лобового зіткнення, але педаль зчеплення не натискається, і двигун зупиняється.

Ця проблема не стосується автомобілів з автоматичною коробкою передач, де AEB (автономна аварійна зупинка) набагато простіше інтегрувати. Все це наводить на думку, що коли ці правила набудуть чинності (а це відбудеться рано чи пізно), вони призведуть до стійкої тенденції до припинення використання ручних передач.

Як зазначає Collisionrepairmag.com, з ініціативи Національного управління безпеки дорожнього руху 17 грудня 2019 року уряд США разом із 20 великими автовиробниками підписали добровільну угоду про оснащення всіх транспортних засобів системами AEB до 1 вересня 2022 року.

У той час, коли це зобов’язання було вперше представлено, Tesla, Volvo, Audi та Mercedes були єдиними автовиробниками, які вже робили повну лінійку автомобілів з AEB.

Страховий інститут безпеки дорожнього руху (IIHS) вважає, що системи AEB, які спочатку попереджають водія, а потім натискають на гальма, можуть удвічі скоротити кількість аварій, пов’язаних із рухом заднім ходом. Дослідження IIHS показало, що просте сповіщення водія скоротить їх більш ніж на 25 відсотків.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!