10 прихованих функцій автомобіля, про які ви могли не знати

0
689

Ви читали інструкцію до свого автомобіля? Від а до я? Припускаємо, що ні, тому ви можете не про деякі хитрощі та приховані функції, які можуть бути корисними не тільки в екстрених ситуаціях, але й щодня. Ось кілька прикладів.

Стрілка вказує, на якій стороні горловина паливного бака

Ви їдете не на своїй машині, вам потрібно заправитися, але ви не знаєте, як розташуватися біля колонки, тому що не пам’ятаєте, на якій стороні горловина паливного бака? Не потрібно вгадувати – у більшості автомобілів на панелі приладів є стрілка, яка вказує, на якій стороні знаходиться горловина. А якщо її там немає, то найчастіше горловина знаходиться на тій стороні, де на панелі приладів розташований датчик палива.

«Бардачок» може охолоджувати

Вам не подобаються гарячі напої або шоколадні батончики, які тануть від спеки? Якщо у вашому автомобілі є кондиціонер, цілком можливо, що він також може охолоджувати «бардачок». Але для того, щоб активувати функцію охолодження, зазвичай треба повернути ручку, натиснути кнопку або ще щось. Зазирніть в «бардачок» і подивіться уважно.

Прихований замок для аварійного відкриття

У вас сучасний автомобіль з системою безключового доступу або з замком з дистанційним керуванням? Тоді що ви будете робити, якщо акумулятор в автомобілі або пульт раптом розрядяться, адже в нових автомобілях часто немає місця для ключа у дверях. Не хвилюйтесь! Замок і його щілина для ключа у вашого автомобіля є (зазвичай тільки у ручці дверей водія), але дизайнери їх не люблять, тому, щоб дістатися них, потрібно зняти пластикову кришку.

Але де взяти ключ, якщо автомобіль відкривається за допомогою пульта дистанційного керування?  Навіть якщо «ключ» не схожий на ключ, а являє собою мініатюрний пульт, всередині є аварійний металевий наконечник, який можна витягнути з корпусу. Завдяки йому ви зможете відкрити машину.

Козирок можна скласти вбік

Це одна з функцій, яку можна знайти в кожному автомобілі, але мало хто користуються нею. Сонцезахисний козирок може захистити наші очі від попадання сонця не тільки через лобове скло, а й збоку. Одна з петель козирка сконструйована таким чином, що її можна було від’єднати, а козирок розташувати на бічному вікні. Просто та ефективно!

Аварійний запуск у разі виходу з ладу пульта дистанційного керування

Акумулятори пультів іноді розряджаються і дальність їх спрацьовування падає настільки, що ключ, схований у кишені, не може зв’язатися з електронікою автомобіля та увімкнути запалювання. Виробники подумали про це. Зазвичай всередині автомобіля, найчастіше на рульовій колонці або на центральному тунелі, є місце з піктограмою ключа. Саме там розташована антена, яка може підсилити сигнал транспондера в ключі на мінімальній відстані й зчитувати його. Якщо пульт дистанційного керування розряджений, перед натисканням кнопки запуску двигуна наблизьте пульт до позначеного місця.

«Службове» положення капота

Хочете самі попрацювати з автомобілем, але капот відкривається під таким гострим кутом, що доводиться сильно нахилятися, щоб щось побачити? У багатьох автомобілях, окрім стандартного положення відкриття, яке використовується лише для побіжного огляду та, наприклад, доливання рідини омивача, існує також додаткове «службове» положення, в якому капот можна встановити майже вертикально, що, наприклад, полегшує заміну салонного фільтра або акумулятора. Щоб встановити капот в це положення, потрібно розблокувати засувки, розташовані біля петель. Але не робіть цього на відкритому повітрі при сильному вітрі!

Відкриття багажника зсередини

Якщо вам подобаються бойовики, ви напевно бачили сцени, де хтось був зачинений у багажнику і не міг вибратися з нього. Автори сценаріїв зазвичай фантазують – у багатьох автомобілях (особливо американських) у багажнику є тяга для екстреного відкриття зсередини. Він має яскравий колір або навіть виготовлений з матеріалу, що світиться в темряві.

Розблокування автоматичної коробки передач

Це знову ж таки корисна функція в екстрених ситуаціях, наприклад, коли вмикач запалювання зламався, немає електрики або двигун не запускається. У таких випадках в автомобілях з автоматичною коробкою передач важіль перемикання режимів руху зазвичай блокується і не може бути переміщений. Це означає, що автомобіль, наприклад, неможливо штовхнути або загнати на евакуатор. На щастя, біля важеля часто є кнопка або невеликий проріз із написом «блокування перемикання передач». Залежно від моделі, ви або натискаєте кнопку, або вставляєте ключ у гніздо, звільняєте замок і можете, наприклад, перемикати важіль з «P» на «N».

Аварійне відкриття паливного бака

Цей трюк особливо корисний взимку, коли треба заправити ще холодну машину, а виявляється, що неможливо відкрити люк паливного бака, оскільки привод центрального замка замерз. Буває, що цей елемент і без заморозків просто застряг. Що тоді? Часто десь у глибині багажника є прихований важіль або тяга для розблокування люка паливного бака. Шукайте його з тієї ж сторони, на якій розташована горловина. Цей елемент може знаходитися під обшивкою. На фотографії показана тяга у тому вигляді, в якому її можна знайти у багатьох моделях Audi, Volkswagen або Skoda.

Кольорові елементи під капотом

Кольори під капотом важливі! Виробники не хочуть, щоб ви заглядали під капоти своїх автомобілів, але іноді доводиться перевіряти та, можливо, доливати рідини або відключати акумулятор в екстреній ситуації. Саме тому елементи, які можуть бути важливі для звичайного користувача, позначені яскравими кольорами. Наприклад, наконечник щупа – жовтий, як і ковпачок заливної горловини гальмівної рідини, ковпачок заливної горловини рідини омивача – синій, а кришка на акумуляторі – червона.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!