Як не отримати штраф за «забруднені» номерні знаки

0
427

При відсутності законних підстав для зупинки автомобіля інспектори часто використовують підставу «У вас брудні номерні знаки».

До того ж розміри штрафів за такі порушення зросли уп’ятеро. Відповідно штрафувати стали частіше. Інформує портал UaMotors .

Що ж кажуть правила. Водієві забороняється керувати транспортним засобом з забрудненим номерним знаком, що не дає змоги чітко визначити символи номерного знаку з відстані 20 метрів (2.9.в ПДР).

Навіть якщо на номерних знаках не читається хоча б один символ, є ймовірність накладення штрафу.

При цьому, якщо порушення вчинено вперше, то на водія передбачено накладення штрафу в розмірі 850 грн. (ч.6 ст.121 КУпАП).

Якщо таке порушення вчинено повторно протягом року, то водієві загрожує або штраф у розмірі 1 700 грн. або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу (ч.7 ст.121 КУпАП).

Однак важливою особливістю при накладенні даного штрафу є те, що номерний знак повинен не читатись саме з відстані 20 метрів.

Тобто підставою для накладення штрафу може бути лише зроблена інспектором фото-, відеофіксація номерних знаків на відстані 20 метрів, на якій не буде видно ваших номерних знаків. Також мають бути проведені відповідні заміри цієї відстані, а не «на око».

Тому після зупинки автомобіля рекомендуємо одразу усунути таке порушення, а саме протерти номерні знаки. Після цього, Ви можете попросити інспектора надати Вам для перегляду фото-, відеодокази, на яких зафіксовано здійснення руху вашого автомобіля із нечитабельними на відстані 20 метрів номерними знаками.

Якщо ж інспектор не зафіксував такого правопорушення на відстані 20 метрів, то такий штраф є незаконним.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!