Що означають кольорові точки на шинах та дисках автомобілів

0
520

Шини є єдиною частиною автомобіля, що знаходиться у безпосередньому контакті з дорожнім покриттям. Саме тому вони повинні завжди знаходитися в оптимальному стані.

Але, крім контролю над їх зносом, важливий ще й їх правильний баланс. Саме тому виробники деяких покришок наносять на них кольорові точки або трикутники.

Значення кольорової точки на деяких покришках та дисках

Жодна покришка у світі не є ідеальною з погляду форми та структурної жорсткості. Саме через це всі вони потребують певних позначень.

Червоні мітки, які можуть бути виконані як у формі точки, так і трикутника, покликані полегшити балансування шини, відзначаючи максимальну точку зміни радіальної сили (RFV).

Те саме стосується і колісних дисків. Оскільки обід не є повністю однорідним, деякі з них мають спеціальну мітку. Вона показує точку, де їхня вага найбільша і створює найвищу відцентрову силу при обертанні навколо своєї осі.

Крім червоних точок покришки можуть маркуватися й іншими кольорами, наприклад жовтими колами. Ця мітка вказує співробітникам шиномонтажу, де знаходиться найлегше місце покришки. Вона є орієнтиром при балансуванні і має збігатися з найважчим місцем на колісному диску, тобто з ніпелем.

Крім того, на шини може наноситися біла точка/біле коло. Їхнє призначення – вказувати місце максимальної зміни радіальної сили (RFV). Простими словами позначати область, де боковина шини має найбільшу гнучкість.

Під час її монтажу на колісний диск співробітник сервісу повинен переконатися, що позначка виявилася на 180 градусів від точки найлегшого місця на обід (L).

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!