Топ-5 автомобільних технологій, які прийшли з космосу

0
253

В останні десятиліття автомобільна промисловість запозичила і успішно використовувала ряд технологій, які спочатку були створені для космічних польотів і досліджень.

Автомобільні експерти розповіли про 5 найбільш важливих речей, що знайшли застосування на земних дорогах з просторів космосу.

Вуглець

Вуглецеві матеріали, найбільш відомі з яких є вуглець, давно використовуються в космонавтиці. Яскравим прикладом є програма космічних човників США: легкий і термостійкий композит використовується для носа і передньої частини крил «зорельотів» для захисту від високих температур при вході в щільні шари атмосфери. Десятиліття тому виробництво вуглецю було досить складним процесом, що призводило до досить високу вартість продукту. Тепер вуглецеве волокно не тільки завоювало світ автоспорту, а й все частіше використовується в звичайних автомобілях.

GPS навігація

Система глобального позиціонування GPS була запущена в 1970-х роках, спочатку для військових і дослідницьких цілей, в тому числі в космосі. В даний час кожен смартфон має модуль навігації і може використовувати безліч платних або безкоштовних додатків для навігації.

Крім GPS, який є американською розробкою, зараз використовуються супутники російської системи ГЛОНАСС, а також китайської BeiDou. Все більше і більше мобільних пристроїв «вловлюють» сигнали від всіх трьох систем, роблячи навігацію більш точною.

Сонячні панелі

Спочатку сонячні панелі використовувалися в якості джерела енергії для космічних супутників, але потім знайшли застосування і в ряді інших областей – в сонячних регіонах панелі розміщують на дахах будинків або будують сонячні електростанції.

Панелі також використовуються в автомобільному світі – на додаток до безлічі експериментальних автомобілів, що працюють на сонячній енергії, тепер є серійні машини з елементами на даху, які допомагають живити різні системи. А в індустрії кемперов і будинків на колесах використання сонячних батарей в якості основного джерела електроенергії для кемпінгів стало майже обов’язковим.

Паливні елементи

Паливні елементи також спочатку розроблялися як джерело енергії для використання в космосі. Технологія продовжує розвиватися, і водневі елементи вже використовуються в серійних легкових і вантажних автомобілях. У BMW, Hyundai і Toyota є схожі моделі, які скоро наздоженуть інші великі виробники.

Безповітряні шини

Спочатку вони були розроблені для місяцеходів і всюдиходів, але тепер безповітряні шини доступні для спеціалізованих вантажівок і робочих машин. Компанії з усього світу роблять все більше і більше спроб запропонувати аналогічний продукт для автомобілів, хоча серійного виробництва поки немає.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!