Нюанси вибору автомобільного набору інструментів

0
74

У дрібному ремонті авто або заміні витратних деталей немає нічого складного, але без спеціальні набори інструментів просто не обійтись. Виробники використовують кріплення, отвори різного розміру, тому й ключі мають бути різноманітні, інакше станеться ситуація, коли половина справи зроблено, а через одну гайку доведеться бігти в магазин за ключом. Як підібрати набір інструментів, де є все потрібне?

На що звертаємо увагу?

При виборі набору інструментів спочатку варто звернути увагу на країну-виробника. На ринку представлена ​​вся лінійка світових брендів, але водії віддають перевагу німецьким, тайванським та китайським фірмам. Німецькі виробники славляться продукцією із високоякісної сталі, яка витримує великі навантаження та не страждає від корозії. Тайванська продукція трохи гірша за якість, але для дрібного ремонту підійде, причому зносостійкість також знаходиться на високому рівні. Багато хто боїться напису Made in China, але часи поганих товарів з цієї країни минули, і тепер їх набори ключів за якістю не поступаються європейським фірмам.

Другий важливий критерій при виборі є склад набору ключів. Описати різновиди всієї продукції над ринком неможливо. Вона може включати різну кількість та види інструментів. Весь товар лише умовно можна поділити на професійний та початковий рівень. У наборі початкового рівня представлені ключі, які часто використовуються, які можуть стати в нагоді навіть у побуті. У таких комплектах зустрічаються додатково плоскогубці, молоток тощо.

Професійна валізка має перелік інструментів від 100 од. і більше. Тут можна знайти все, що душа забажає, але і вартість такого комплекту «кусається».
Матеріал мати значення, але визначити найкращий набір за цим критерієм складно. Всі інструменти виготовляються із високоякісної сталі з додаванням легованих компонентів (молібден, хром). До складу входять ще й інші метали, але виробники тримають їх потай, тому візуально всі інструменти виглядають однаково, а за фактом межа міцності у всіх різний.

Гарантійний термін допомагає краще зрозуміти якість ключів. Імениті бренди, впевнені в якості своєї продукції, часто надають довічну гарантію на деякі різновиди ключів. Дешеві набори чи підробки гарантійного терміну немає.

І головний критерій вибору – це наповнення набору інструментів. Імениті виробники у свою продукцію завжди включають основний список інструментів:

  • викрутки:
  • коміри;
  • брязкальця;
  • плоскогубці;
  • накидні ключі;
  • ріжкові ключі;
  • шарніри для роботи з карданами.

Всі ці речі повинні бути обов’язково в комплекті і якщо хоч однієї одиниці немає, купувати набір немає сенсу. Інструменти при покупці додатково оглядають, перевіряють на міцність пластикові вставки, якість резинок на ручках ключів тощо.

Останній пункт перевірки – це валізка. З якого матеріалу він виготовлений, як щільно встановлюються ключі, наявність ручки для перенесення, вага та спосіб закриття. Все це важливо перевірити у магазині. Часто буває, що валізка гарної якості, але вже через 1-2 місяці кріплення, що закривають, ламаються і ключі доводиться носити у звичайній сумці, а це незручно і забирає багато часу при ремонті авто.

Топ-виробників автоінструментів

Ринок готовий похвалитися десятками виробників наборів інструментів для машини, але тільки заслуговує на окрему увагу.
Jonnesway – тайванська фірма, що випускає інструменти для початкового та професійного призначення. У переліку інструментів налічується 2 тис. од. для діагностичного, кузовного ремонту легкових та вантажних авто. Фірма працює на ринку з 1982 року і за цей час заслужено заробила свою популярність. Спеціалізується на випуску валізок для професійного ремонту авто легкового типу. Такі набори добре підходять для роботи в автосервісі або в приватному порядку.

Berger – німецька фірма, яка прославилася якістю своєї продукції. Вона не соромиться видавати довічну гарантію на всю групу гайкових ключів, коміри, подовжувачі та торцеві головки. Всі інструменти виготовляються із міцної сталі, яка перед надходженням у продаж проходить 2-рівневі тести на стійкість до навантажень та корозії. Шанс після таких текстів потрапити на бракований товар зводиться нанівець.

Force – тайванська фірма, що спеціалізується на інструментах для дрібного ремонту легкових та вантажних авто. Додатково під знаком фірми продаються спецключ для ремонту ходової частини, двигуна, кузова.

Ombra – тайванська фірма, що випускає автоінструменти з 1983 року. У складі використовується легована сталь з додаванням хрому та ванадію. Поверхня ключів обробляється стійким антикорозійним захистом.

Усі перелічені фірми представлені вітчизняному ринку з 2000-х років, отже, пройшли перевірку часом. Крім того, постійні позитивні відгуки підтверджують, що набори інструментів відповідають за якістю та наповненістю валіз.

Найкращі набори ключів

Навіть серед найкращих виробників є топові набори ключів, які найчастіше використовують як пересічні автолюбителі, так і співробітники СТО. Дуже багато різних наборів можна знайти на сайті – https://forsage.ua/ua/

S04H62101S – набір від компанії Jonnesway включає до свого складу одразу 101 од. ключів різного напряму, що дозволяє розібрати та зібрати головні вузли транспорту (ходова частина, двигун, трансмісія, кузов тощо). Широко застосовується на СТО, тож легко підійде для гаражного ремонту. У наборі є всі необхідні інструменти для побутового призначення. З переваг виділяють зручний та високоміцний кейс. На відміну від інших наборів, тут можна додатково знайти набір ключів для гідравлічних магістральних вузлів, гнучкий подовжувач розміром 145 мм та пасатижі з магнітними наносами на ручках. Мінус такого набору тільки один, висока вартість.

Berger BG141–1214 – німецька валізка включає до свого складу всі інструменти для ремонту легкового автомобіля та побутових робіт. Представлені всі розміри біт, головок та «вишенька» динамометричний ключ з викруткою пробником для роботи по електричній частині. Всі інструменти крім тріскачки, гарної якості.

Force 4941 – на відміну від своїх попередників цей комплект помітно додав як. Його відмінна риса – це наявність всіх головок необхідного розміру – 63 од., із загальної кількості інструментів 94 од. Всі біти і головки виконані з міцної сталі здатної витримати високий тиск і захист від корозії.

Ombra OMT94S – цей набір чудово підійде любителям гаражного ремонту. До складу входить 94 од. інструментів. За своїм наповненням вважається універсальним. Є тріскачки, головки під тріскачки та подовжувачі. Більшість предметів високої якості, але при надмірному тиску біти ламаються. Наприклад, при роботі з закислими деталями кріплення краще використовувати засоби для зняття закису.

На чому таки зупинитися?

Набори інструментів за складом можуть бути різні і тут важливо визначитися з цілями, для яких він купується. Якщо мета складний ремонт вузлів транспорту, тоді професійна валізка кращий вибір, але для побутових цілей вона не підходить. Універсальні набори допоможуть провести дрібний ремонт машини та техніки у будинку.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!