Як убезпечити себе при їзді на велосипеді: 7 порад

0
64

Незабаром весна, вулиці очистяться від снігу та льоду, і можна буде пересуватися на велосипеді. Але з початком тепла на вулицях збільшується також кількість пішоходів та водіїв авто. Щоб не потрапити у ДТП, треба бути уважним та обачним. Ми нагадаємо вам правила, яких треба дотримуватися, щоб поїздки на велосипеді приносили лише задоволення.

1. Захисне спорядження

Якщо пересуватися на велосипеді вулицями з активним рухом автотранспорту, треба подбати про власну безпеку. Адже ви не в змозі контролювати дії водіїв, тому маєте бути захищеними від непередбачуваних ситуацій.

Надівайте шолом – це знаряддя може врятувати вам життя. Дітям та підліткам варто також вдягати налокітники та наколінники. Не завадять спеціальні захисні окуляри. Також радимо придбати велоодяг або одяг без зайвих аксесуарів, які можуть перешкоджати вільному руху.

2. Слідування вимогам ПДР

Коли ви їдете у потоці машин, то являєтеся повноправним учасником дорожнього руху, тому маєте дотримуватися правил. Реагуйте на сигнали світлофорів, слідкуйте за розміткою та дорожніми знаками.

3. Сигнали

Велосипеди не оснащені сигналами поворотів, але велосипедист повинен попередити інших учасників руху про свої наміри. При повороті наліво треба витягнути вбок ліву руку, якщо потрібно повернути направо – ту ж ліву руку згинають у лікті та піднімають угору.

Якщо ви маєте намір зупинитися, опустить витягнуту ліву руку униз.

4. Предмети, що звисають з руля

Їх не має бути. Шарфи, довгі стрічки, дроти – усі ці речі можуть потрапити у спиці та заплутатися в них, перешкоджаючи руху. При несподіваній зупинці велосипедист може полетіти шкереберть через руль уперед. Якщо ви зовсім не можете без гарнітури, використовуйте бездротові bluetooth-навушники для прослуховування аудіо або розмов по телефону.

5. Стежте за дорогою

На дорозі можуть виникати перешкоди, які не мають значення для автомобіля, але для велосипеда можуть виявитися небезпечними. Ми маємо на увазі решітки водостоку, невеликі ями, трамвайні рельси. Долати ці перешкоди потрібно обережно, проїжджаючи їх під кутом 90 градусів. Якщо ви не впевнені у своїй здатності проїхати через таку, краще злізти з велосипеду та пройти небезпечний відрізок шляху пішки.

6. Світловідбиваючі елементи

Якщо ви плануєте пересуватися у темряві, обовʼязоково користуйтеся усіми засобами, які зроблять вас помітними. Хоча на самому велосипеді зазвичай є світловідбиваючі елементи, цього замало. Одягайте сигнальні жилети, світлий або яскравий одяг зі світловідбиваючими смужками, обладнайте свій транспортний засіб ліхтариком. Подібне знаряддя можна придбати у магазині Алло у Дніпрі.

7. Їзда під дощем

У дощову погоду гальма велосипеда працюють гірше. Треба памʼятати про збільшення гальмівного шляху та збільшити дистанцію між собою та автівкою, що їде попереду. Також потрібно уважно стежити за пішоходами, які можуть неочікувано вискочити на дорогу.

До речі, у вологу погоду погіршується зчеплення, тому будьте уважні на поворотах.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!