Пуско-зарядні пристрої для автоакумуляторів: особливості експлуатації

0
91

Пуско-зарядний пристрій (ПЗП) — прилад, за допомогою якого можливе підзаряджання акумулятора та пуск двигуна авто при несправності або повній розрядці АКБ. З наближенням зими та перших морозів попит на такі апарати значно збільшується. Незважаючи на погодні умови, пуско-зарядний пристрій має бути в кожного водія.

Класифікація пуско-зарядних пристроїв

Виробники пропонують безліч варіантів цих приладів.  Залежно від конструкції, пусковий зарядний пристрій для авто акумулятора може бути виконаний:

  • з вмонтованим акумулятором для старту двигуна (автономний);
  • так, щоб працювати від мережі 220 В.

За типом підзарядки автомобільного акумулятора прилади бувають:

  • трансформаторні — з вмонтованим випрямлячем змінного струму в постійний, з можливістю регулювання параметрів струму;
  • імпульсні, принцип дії яких полягає в подачі малих імпульсів високочастотного струму.

Як користуватися пуско-зарядним пристроєм

Оскільки за допомоги пуско-зарядного пристрою можлива не тільки підзарядка акумулятора, а й пуск двигуна, розглянемо два випадки його правильного використання

Підзаряд акумулятора

Необхідно вимкнути запалювання автомобіля та все навантаження на акумулятор. Після чого підключити пуско-зарядний пристрій на клеми АКБ з дотриманням правильної полярності (червоний дріт «+», чорний «–»). Переконатися, що перемикач струму підзарядки у положенні «min» (для швидкої підзарядки положення «max»). Положення стрілки амперметра на позначці 0 означатиме кінець підзарядки.

Запуск двигуна

Для пуску двигуна потрібно двоє людей. Першим кроком буде підключення пуско-зарядного пристрою до акумулятора, з дотриманням полярності. Далі потрібно перевести ПЗП в режим пуску двигуна, встановити перемикач струму заряду в положення «max» та увімкнути перемикач робочої напруги. Далі одна людина має запускати двигун авто, а інша в той самий час увімкнути перемикач пуску двигуна на корпусі пуско-зарядного пристрою.

Під час проведення підзарядки акумулятора або пуску двигуна автомобіля не можна нехтувати правилами техніки безпеки. Адже від цього залежить не тільки термін служби пуско-зарядного пристрою, а й ваше здоров’я.

Купувати пуско-зарядні пристрої краще в спеціалізованих магазинах. Широкий асортимент автотоварів можна знайти в магазині Allo.ua у Львові, де представлені пристрої з різноманітними характеристиками. Ви можете обрати ПЗП як для звичайного легкового автомобіля, так і для спеціалізованого або габаритного транспорту, в яких використовуються акумулятори з більшим струмом, напругою та ємністю.

Якщо ви хочете назавжди забути про проблеми з акумулятором, заводити автомобіль без проблем навіть у сильні морози й знаходити вихід зі складних ситуацій у дорозі, пуско-зарядний пристрій — це те, що вам потрібно. Він має завжди лежати в багажнику на випадок, якщо автівка заглохне.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

ПОШИРИТИ
Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.