Бензин та дизель подорожчає до 60 грн/літр уже в серпні – що відомо

Повзуче подорожчання палива на 1-2 грн/літр на тиждень може призвести до серйозних наслідків уже у серпні.

0
72

Ситуація на паливному ринку України залишається досить напруженою. Так, у серпні 2023 року цінник на паливо може значно піти вгору та закріпитися на рівні 60 грн/л за бензин та 55 грн/л – за дизель. Відповідним прогнозом на своїй сторінці у Facebook поділився директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.

Дві основні причини подорожчання палива в Україні на сьогодні – зростання податків, а також зростання світлових цін на нафту та усі види палива. Попри такий несприятливий прогноз, близько 3 грн/л вдасться утримати за рахунок роздрібної націнки, але глобально це навряд чи врятує ситуацію. При цьому, якщо дивитися на загальну картину, то вона значно краща за прогнозовану свого часу.

Так, з 1 липня паливо подорожчало в середньому на 4 грн/літр, що значно менше за прогнозовані 7-10 грн/л. Стабільна ситуація на ринку забезпечується кількома великими гравцями, які ще з червня підготували великі запаси палива, що дозволило утримати цінник на рівні до 50 грн/літр.

Водночас як тільки запаси дешевого палива закінчаться, а це станеться орієнтовно в середині серпня, ціни вийдуть на свій нормальний ринковий рівень на цей час. Ускладнює ситуацію і неспокійна ситуація на півдні, де після обстрілів Одеси власники танкерів не хочуть зайвий раз ризикувати та завозити паливо навіть у сусідню з Україною Румунію.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!