Топ-6 фактів про автомобільний гігант Volkswagen Group

0
107

За даними CarEdge, марка з Вольфсбурга входить до списку автовиробників з найвищою вартістю технічного обслуговування. Але завдяки своїй надійній репутації автомобілі Volkswagen зберігають 85% своєї вартості протягом перших п’яти років експлуатації. Німецька марка лідирує в автомобільній промисловості як з продажу, так і з винахідливості з тих пір, як у 1938 р. з’явився оригінальний «народний автомобіль» Volkswagen Beetle. Volkswagen Group відродив Bugatti та Lamborghini. Концерн не тільки розробляє всілякі автомобілі на будь-який смак, але й завзято утримує численні рекорди швидкості завдяки найкультовішому гіперкару в світі – Bugatti Veyron.

VW Group входить до найпопулярніших марок

У 1965 р. концерн Volkswagen придбав у Daimler-Benz компанію Auto Union GmbH, об’єднавши марки, що залишилися в Audi в тому вигляді, в якому ми знаємо їх сьогодні. Audi стала першим із багатьох автовиробників, які приєдналися до Volkswagen. Так було створено компанію VAG — Volkswagen Audi Group.

У середині 80-х Volkswagen придбав контрольний пакет акцій іспанського автовиробника SEAT. Таким чином, SEAT став першою ненімецькою маркою, що увійшла до складу Volkswagen Group. Однак на цьому VW не зупинився: на сьогоднішній день до складу Volkswagen Group входять одні з найпопулярніших марок у світі: Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Ducati, Skoda, Cupra та навіть Jetta – китайська марка, названа на честь найпопулярнішого седана компанії. У результаті за Volkswagen закріпилася репутація компанії, яка займається виправленням автомобільних брендів, що збилися зі шляху.

Volkswagen Beetle обігнав з продажу Ford Model T

Незабаром після заснування компанії Porsche у 1931 році Фердинанд Порше розпочав розробку «народного автомобіля» у тандемі з німецьким урядом. Перший Volkswagen Beetle зійшов з конвеєра в 1938 році. Неймовірно надійний Volkswagen Beetle Type 1 побив рекорди продажів завдяки тривалому періоду виробництва з 1938 по 2003 роки. За цей час «Жук» перетворився з «народного автомобіля» на барвистий символ миру та кохання. У 1908 р. Генрі Форд випустив модель Ford Model T, який справив революцію автомобільної промисловості. Ford продав 15 млн екземплярів Model T за період із 1908 по 1927 роки. Так, модель стала найсерйознішим у світі серійним автомобілем. Випускалося по 9-10 тис. екземплярів на день!

Volkswagen Beetle став першим автомобілем, що побив рекорд продажів Model T. У лютому 1972 р. була зареєстрована машина під номером 15 007 034 – стільки Beetle зійшло з конвеєра на той момент. За період із 1938 по 2003 рр. обсяг продажів Volkswagen Beetle становив близько 21 млн екземплярів.

Рекорди Bugatti під керівництвом VW

У 1998 році Volkswagen придбав «кульгаючу» на той момент французьку марку Bugatti всього за 50 млн доларів. Завдяки Volkswagen Group, ім’я Bugatti повернулося в лідери ринку розкішних автомобілів, зберігши при цьому культовий значок EB (Ettore Bugatti), що залишився з часу заснування компанії в 1909 році.

Volkswagen Group випустила Veyron в 2005 році, оснастивши гіперкар 8,0-літровим чотиритурбінним двигуном W16, що розвиває 1001 к.с. Розробка Veyron почалася в 2001 році і обійшлася концерну Volkswagen Group приблизно в 1,6 млрд доларів збитків через величезні витрати на виробництво гіперкара-рекордсмена.

Але якщо залишити осторонь непосильні борги, то Bugatti Veyron став першим автомобілем, що побив рекорд швидкості 386 км/год, що належав McLaren F1 в 1993 році. Завдяки зусиллям Volkswagen Bugatti Veyron розігнався до 407 км/год у 2005 р., а потім до 430 км/год у 2010 р., утримуючи лідерство протягом кількох років з 2005 по 2014 роки. За останні десятиліття гіперкар Bugatti вдалося витіснити тільки Hennessey, SSC і Koenigsegg.

VW Group за обсягом світових продажів конкурує з Toyota

У 2008 р. Volkswagen на короткий період став найдорожчою компанією у світі: його ринкова вартість становила близько 420 млрд доларів. Незважаючи на те, що цей період був нетривалим, Volkswagen Group продовжує існувати як світовий бестселлер, з року в рік неодноразово вступаючи в суперечку з японською компанією Toyota.

Станом на 2020 рік рекорд світового продажу належить Toyota, а Volkswagen все більше відстає. У 2022 році через дилерські центри Volkswagen пройшло 8,3 млн автомобілів, що різко контрастує з показником 10,45 млн світових продажів Toyota, які поки що утримують японців на вершині.

Найбільший ринок збуту Volkswagen знаходиться у Китаї

Незважаючи на те, що німецький виробник родом із Європи, найважливішим ринком для нього став Китай. У 2022 році Volkswagen продав 8,3 млн автомобілів, 3,2 млн яких припали на китайський ринок. Volkswagen вважається найбільш продаваним брендом у Китаї з 2008 р., і лише у 2023 р. ситуація змінилася. Лише нещодавно компанія BYD кинула виклик рекорду продажу німецького автовиробника. У першому кварталі 2023 року компанія, яку підтримує Уоррен Баффет, продала 440 тис. автомобілів, тоді як VW продала 427 тис. машин за той же період. Можливо, домінування Volkswagen на китайському ринку добігає кінця.

Volkswagen – один із найбільших світових автовиробників

Незважаючи на деяке зниження продажів у 2021-2022 роках, Volkswagen Group залишається другим за величиною автовиробником у світі за обсягом продажу. У Volkswagen Group працює понад 675 тис. осіб, автомобілі Volkswagen продаються у 150 країнах світу завдяки 119 виробничим підприємствам, які випускають продукцію під маркою VW.

Крім того, Volkswagen Group — першопрохідник на європейському ринку електромобілів: у 2022 р. німецький автовиробник продав 572 100 повністю електричних автомобілів, що ставить концерн у «трійку» марок EV, що найбільше продаються у світі після BMW і Tesla.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!