В Україну повернеться техогляд з 1 січня – хто може не проходити

0
461

Поки що повернення техогляду на українські дороги має безліч “білих плям”.

Україна є підписантом Угоди про асоціацію з ЄС. Серед позитивних моментів, які приніс цей документ, були й досить специфічні умови. Так, одна із директив ЄС передбачає, що для членства в Євросоюзі в Україні мають повернути на дороги техогляд, починаючи з 1 січня 2023 року.

Сьогодні Bigmir)Авто розповість про те, як саме має проходити повернення техогляду, кому з водіїв можна буде уникнути цієї процедури і які штрафи передбачено тим водіям, які не захочуть проходити процедуру обов’язкового технічного контролю.

Коли повернуть техогляд в Україні?

Після підписання Угоди, в Мінінфраструктури презентували Законопроект “Про внесення змін до низки законодавчих актів України щодо безпеки експлуатації колісних транспортних засобів”. Частину пунктів із цього документа планують запровадити вже найближчим часом.

Для кого техогляд буде обов’язковим?

Після того, як в Україні повернуть повноцінний техогляд, його мають проходити:

  • уживані авто після перереєстрації протягом 10 днів;
  • авто після ДТП, у яких постраждали основні елементи безпеки машини (підвіска, кермо, гальма, сильні пошкодження кузова);
  • авто з серйозними неполадками, виявленими під час руху.

Як часто потрібно проходити техогляд?

У законопроекті передбачено, що легкові автомобілі категорії “В” повинні проходити техогляд раз на 2 роки. При цьому, якщо автомобіль новий, його доведеться везти на техогляд тільки через 4 роки після покупки. Водночас якщо легковий автомобіль використовується для комерційних цілей, його потрібно перевіряти не рідше, ніж 1 раз на рік (автомобілі таксі, доставка, машини автошколи і т.д.)

Які автомобілі можуть не проходити техогляд?

Законопроектом передбачається чіткий перелік авто, які можуть не проходити обов’язковий технічний контроль. Сюди відносяться:

  • транспортні засоби, які не розганяються понад 25 км/годину;
  • транспортні засоби із двигуном до 125 см³ або з електромотором до 4 кВт.

Де можна пройти техогляд в Україні?

Проходження техогляду буде можливим лише на спеціальних станціях сервісного обслуговування. Такі центри є у більшості населених пунктів в Україні. Усього є близько 800 сертифікованих СТО, які мають право проводити техогляд. Водночас якщо техогляд запровадять для всіх авто, то експерти говорять про необхідність розширення мережі сертифікованих СТО, щоб уникнути масових черг та корупційних ризиків.

Який розмір штрафу за не пройдений техогляд?

За перше порушення, коли водія зупинять співробітники поліції без акта про ОТК, штраф становитиме 1700 грн. За повторне порушення водієві загрожує позбавлення посвідчення водія.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!