Головна Новини Українці можуть не платити штраф за перевищення швидкості, зафіксоване на камеру

Українці можуть не платити штраф за перевищення швидкості, зафіксоване на камеру

0
218

Відсутність дорожнього знаку «фотовідеофіксація» дозволяє водіям-порушникам уникати покарання.

Восьмий апеляційний адміністративний суд визнав незаконною автоматичну відеофіксацію порушень правил дорожнього руху. Відповідне рішення було ухвалено 20 жовтня 2022 року у справі №456/8/22.

Суть цієї справи в тому, що система «Каскад» зафіксувала перевищення швидкості у населеному пункті. Автомобіль-порушник рухався зі швидкістю 73 км/год за дозволених 50 км/год. Отримавши повідомлення про штраф, водій вирішив оскаржити адміністративний припис, складений на підставі фіксації факту порушення системою «Каскад». У позові він зазначив, що на дорозі не було встановлено знак, що попереджає про автоматичну фотовідеофіксацію. Саме це стало підставою для визнання постанови про притягнення до адміністративної відповідальності незаконною судом першої інстанції.

Як повідомляється, Департамент патрульної поліції не надав доказів, що знак 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху» було встановлено, як цього вимагає частина 2 статті 40 Закону України «Про патрульну поліцію». В Патрульній поліції вирішили довести свою правоту та звернулися до Восьмого апеляційного суду, але суддівська колегія із трьох суддів встала на бік порушника. Як зазначено у рішенні, поліція має довести, що водій був повідомлений про ведення фотовідеофіксації. А оскільки зробити цього патрульні не змогли, то штраф визнано незаконним.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.