Вимоги поліцейських можна не виконувати: що має знати кожен водій в Україні

Час читання: < 1 хв.
0

Водії мають право відмовитися від перевірки на отруєння наркотиками, якщо поліція зупиняє їх без поважної причини. Таке рішення ухвалив Чернівецький апеляційний суд у справі №718/1824/22.

У серпні 2022 року в Чернівецькій області патрульні поліцейські зупинили BMW 3161 та помітили у водія ознаки вживання наркотиків (міотичні зіниці, відсутність реакції на світло, помітне тремтіння пальців, не відповідно до ситуації). Вони запропонували водієві пройти тест на стан сп’яніння, але він відмовився.

Водій відмовився зупинятися, мотивуючи це тим, що паркуватися заборонено, тому він не буде підкорятися поліції. Відносно нього складено адміністративну угоду за ч. 1 ст. Стаття 130 КЗпП України.

Реклама

Суд першої інстанції оштрафував водія на 17 тисяч гривень і позбавив водійських прав на один рік.

Однак Апеляційний суд Чернівецької області скасував рішення та закрив провадження у цій справі. Суддя апеляційного суду звернув увагу на те, що в матеріалах справи не вбачається, що водій BMW 3161 порушив правила дорожнього руху, щоб поліція могла його зупинити. Тому він має право не підкорятися вимогам правоохоронців.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!