Українцям доведеться міняти водійські права: чому і кого це торкнеться

0
928

Українці з тимчасово захищеним статусом в країні ЄС можуть користуватися українськими водійськими правами та автомобілем, зареєстрованим в Україні. Однак термін захисту скоро закінчується і потрібен новий сертифікат європейського зразка.

У більшості країн ЄС використання українського посвідчення водія дозволено до 4 березня 2023 року відповідно до директиви «Про особливі положення у цій сфері», у Польщі до 31 грудня 2022 року, а в інших країнах до 6 березня 2025 року. . Транспорт і морське господарство українського краю», яка пропонує можливість розширення заповідного статусу в деяких країнах Європи.

Якщо українці не скористаються або втратять право на тимчасовий захист, вони повинні у встановлений термін виконати вимоги своєї країни, зокрема замінити українські водійські права на європейські та перереєструвати автомобіль в нове постійне місце проживання.

У разі невиконання цих вимог українські громадяни будуть притягнуті до адміністративної відповідальності – штрафи від сотень до тисяч євро або конфіскація автомобілів.

Водночас у разі посвідчення водія, виданого країною ЄС чи Швейцарської Конфедерації, а також міжнародного посвідчення водія, отриманого в Україні з терміном дії три роки, заміна не потрібна.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

ПОШИРИТИ
Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.