Водіям розповіли, коли штраф за алкогольне сп’яніння за кермом незаконний

0
604

Нещодавно суд визнав незаконним подання адміністративного позову проти водія, який перебуває під алкгольним спянінням, оскільки поліція не вказала поважної причини для зупинки (справа №344/8791/22).

Інцидент стався 14 липня, коли поліція зупинила автомобіль за 15 хвилин до комендантської години. Виявивши ознаки алкогольного сп’яніння, інспектори віддали водія на перевірку. Після проходження огляду у водія виявили 0,75 проміле алкоголю в крові.

Коли настав час суду, водій пояснив, що його зупинили незаконно, тому всі подальші дії поліції також були незаконними. Суд першої інстанції не дослухався до доводів водія і оштрафував його на 17 тисяч гривень і позбавив прав на один рік.

Водій не погодився з рішенням суду та оскаржив його в апеляційному суді. Під час розгляду справи суддя встановив, що суд першої інстанції не ознайомився з усіма матеріалами справи та не надав правової оцінки правомірності зупинок поліцейськими відповідно до статті 35 Закону України «Про державну міліцію».

Апеляційний суд визнав, що відсутність правових підстав для паркування була підставою вважати всі подальші дії поліції неправомірними. Суд також зазначив, що при складанні акта про стан сп’яніння водієві не було роз’яснено його права та обов’язки, а також не було реального права на допомогу адвоката.

З огляду на викладені обставини суд визнав протиправним протокол водія за кермування у стані сп’яніння та скасував.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!