Який штраф за відсутність автоцивілки у 2022 році

0
803

В Україні Закон «Про обов’язкове страхування власників наземних транспортних засобів» забороняє експлуатувати автомобіль без чинної автоцивілки. Деякі водії з різних причин зневажають правило, але навряд чи в них вийде таким чином заощадити.

Який розмір штрафу в Україні за їзду без автоцивілки

Автомобіліста, який ризикнув їздити без ОСЦПВ, оштрафують під час перевірки поліцією. Ось 10 законних причин, коли поліція має право зупинити авто. Розмір штрафу у 2022 році залишається незмінним:

  • 425 грн — якщо ви забули поліс;
  • 850 грн — якщо термін дії страховки закінчився або її взагалі немає.

Щоб розмір штрафу не подвоївся, його потрібно сплатити протягом 15 днів.

Навіть якщо ви щойно купили нову машину та переганяєте її в інше місто для реєстрації, транзитні номери не дають права їздити без автоцивілки. Для таких випадків передбачений короткостроковий поліс від 10 до 15 днів (на жаль, його не можна купити онлайн).

Власники автомобілів на іноземних номерах можуть не оформлювати автоцивілку. Для них запроваджений міжнародний поліс «Зелена картка».

Набагато страшніше звучить не той факт, що через відсутність страховки доведеться сплатити штраф — його розмір не надто великий для багатьох. А той, що винуватцю ДТП доведеться виплачувати потерпілому компенсацію зі своєї кишені.

Наочний приклад, чому краще страхуватись

Розповім випадок, який трапився з моїм родичем. Йому нещодавно довелося переїхати до Києва із родиною через війну. Термін дії автоцивілки закінчився відразу після переїзду, але оскільки бензин подорожчав, а роботи тимчасово не було, він вирішив не користуватися машиною і не витрачатися на страховку.

Машина три тижні стояла під вікнами. Але одного разу йому потрібно було відвезти літніх батьків до ЦНАПу, щоб отримати документи. Дорогою з ЦНАПу біля Дарницької площі він потрапляє в невелику ДТП (у нього розбита фара, ліве крило та бампер). Ситуація неоднозначна. Хто винен — одразу не скажеш, але теоретично правда на боці мого родича. Другий водій міг би взяти провину на себе та оформити Європротокол (у нього є страховка). Але вони не можуть це зробити через прострочений термін дії страховки мого родича.

У результаті учасники викликають поліцію. Коп виписує штраф водієві без страховки, реєструє ДТП, передає справу до суду. Після рішення суду стане зрозумілим, хто кому ремонтуватиме авто.

Якщо суд визнає мого родича винним, то, крім оплати штрафу за відсутність автоцивілки (він уже сплатив його), йому потрібно буде:

  • Сплатити судові витрати (близько 1000 грн);
  • Оплатити ремонт авто потерпілого;
  • Відремонтувати власну машину.

Середня ціна автоцивілки для Києва — 1300 грн. Навіть страховка з франшизою обійдеться вам дешевше, ніж усі платежі, які ляжуть на ваші плечі при ДТП.

Хто звільняється від оформлення ОСЦПВ, згідно із Законом

Мало хто може дозволити собі їздити без обов’язкової автоцивілки. Держава звільняє від необхідності страхувати авто пільгові категорії осіб:

  • Інваліди війни;
  • Постраждалі учасники Революції Гідності;
  • Учасники бойових дій;
  • Особи з інвалідністю першої групи;
  • Водії за кермом автомобіля, що належить інвалідові першої групи.

За цих людей покриває збитки Моторно-транспортне бюро України.

Якщо водій належить до категорії громадян, які звільнені від покупки автоцивілки, він повинен пред’явити відповідне посвідчення.

Оформлення автоцивілки за 5 хвилин

Сьогодні зовсім не складно уникнути штрафних санкцій, оскільки оформити автоцивілку можна в електронному форматі. На hotline.finance весь процес займає близько 5 хвилин. За цей час на сервісі ви виберете страхову компанію, яка пропонує найпривабливіші умови, та самостійно купите поліс онлайн. Готова автоцивілка відправляється на email, а також підтягується в мобільний додаток Дія.

Електронний поліс неможливо забути вдома, він завжди є у вашому смартфоні. А отже, ви не отримаєте штраф за відсутність паперового бланка в машині. Крім цього, перевірити актуальність страховки водій та поліція можуть через загальнодоступну базу МТСБУ за номером ТЗ чи номером самого поліса.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!