Правила на дорозі: чи має право інспектор виписувати штраф за не включену аварійку при зупинці?

0
3283

Деякі водії стикалися з тим, що їх зупиняли інспектори та виписували штрафи, навіть якщо до зупинки не було порушення. З чим це пов’язано? З одним із “найпопулярніших” штрафів, суть якого полягає в тому, що водій після зупинки не включив аварійну світлову сигналізацію.

За кожний рік виписується понад десять тисяч штрафів. Проте водії, сплачуючи ці штрафи, навіть не здогадуються, що таке законодавство є незаконним.

Отже, водій, якщо його зупинили правоохоронці, зобов’язаний увімкнути “аварійку” (п.п.9.9 ПДР). За невиконання цієї вимоги виписується штраф у розмірі 510 грн. на підставі ч.2 ст.122 КУпАП. При цьому у зазначеній нормі передбачається відповідальність за використання зовнішніх освітлювальних приладів чи попереджувальних сигналів на початку руху або зміни його спрямування. Якщо це перекладати більш простий мову, виходить, що правопорушенням вважається в повному обсязі порушення правил користування попереджувальними сигналами, лише ті, які були скоєно на початку руху чи під час зміни його напрями.

Включення аварійної світлової сигналізації, якщо вірити нормам п.п.9.1ґ ПДР, вважається попереджувальним сигналом, а зупинка на вимогу поліцейського не стосується початку руху чи зміни його спрямування.

Отже, під час зупинки обов’язково потрібно включати світлову сигналізацію, як це передбачено правилами. Проте штрафувати за не включену під час зупинки “аварійку” не мають права, оскільки дані дії можуть передбачати лише попереджувальний характер (ст.125 КУпАП)

Якщо такий штраф було виписано, то його можна і потрібно заперечувати на підставі ч.2 ст.122 КУпАП, бо він є незаконним.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!