Кабмін працює над новими правилами розмитнення вживаних автомобілів

1
629

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про зміну оподаткування транспортних засобів, які ввозяться на митну територію України.

Йдеться про законопроекти №7448, №7466 та №7468, які передбачають внесення змін до Податкового, Бюджетного та Митного кодексів щодо оподаткування таких транспортних засобів.

Ті, хто ввозить в Україну легкові автомобілі, мають відчути певні спрощення, якщо згаданий крок уряду буде схвалено. Як припускають автори проектів №7466 і 7468, усі платежі будуть включати лише два податки – ПДВ і ацизу.

Атестація та відвідування спеціалістами МВС стануть добровільними, а посилання на митну вартість автомобіля при розрахунку мита та ПДВ буде скасовано.

Скасування плати за перше оформлення пенсійних фондів. На гібридні автомобілі діють значні знижки, а на електромобілі — «нульове розмитнення».

Запропонований проект не передбачає обов’язкову сертифікацію транспортних засобів, послуги з митного оформлення, огляди внутрішніх справ та першу реєстрацію (від 3% до 5% від вартості автомобіля). Окрім прив’язки до ціни автомобіля, він дозволяє з абсолютною точністю дізнатися розмір митного платежу за кордоном для будь-якого автомобіля, який для в’їзду на митну територію України має відповідати екологічному стандарту «Євро-2» (тобто з 1996 року).

Ставки ввізного мита на транспортні засоби з пробігом (для окремих товарних позицій), що ввозяться на митну територію України, будуть знижені з 10% до 5%.

За новими правилами розмитнення старих авто з великим пробігом буде дешевшим. Чим старше авто, тим менше власник заплатить за розмитнення.

На підтримку військово-промислового комплексу та Збройних сил України будуть сплачені обов’язкові військові збори для тих, хто набуває права власності на легковий транспорт в Україні вперше з державної реєстрації.

Анонсовано також перенесення більшості операцій, як-от державна реєстрація авто, оформлення митної декларації, сплата податків тощо у «безконтактну» електронну форму. Здійснюватися вони будуть за допомогою вебверсії Єдиного порталу державних послуг, а також у застосунку «Дія».

Стане можливо з абсолютною точністю визначити суму митних платежів за будь-який легковик, оскільки його вартість не враховуватиметься при нарахуванні податків.

Розмитнення легкового авто залежатиме від кількох показників:

– віку ТЗ;
– типу та об’єму двигуна;
– ексклюзивності авто.

Коефіцієнт ексклюзивності нараховуватиметься на авто, які підпадають під сплату транспортного податку. Йдеться про автомобілі віком не більше 5 років, середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати.

Митники вже не зможуть впливати на формулу розмитнення – її визначатимуть виключно характеристики авто. Розмитнення буде максимально простим і зручним. Достатньо ввести VIN-код авто – і розрахунок платежів відбудеться автоматично.

Сплатити можна буде прямо в застосунку. Весь процес розмитнення забере лічені хвилини.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!