В Австралії можуть заборонити автомобілі з ДВЗ слідом за Євросоюзом

0
243

Один із регіонів Австралії, так звана Австралійська столична територія (АСТ), оголосив про плани щодо поетапної заборони автомобілів із ДВЗ. Як повідомляє CarExpert, повністю відмовитися від нових автомобілів із традиційними двигунами тут планують до 2035 року. Влада регіону має намір впливати на керівництво країни в цілому, щоб аналогічні програми були прийняті на федеральному рівні.

Проміжним етапом перехідного періоду названо 2030 рік. В АСТ розраховують, що до цього часу до 90% продажів нових автомобілів припадатиме на моделі з електричними або водневими силовими установками. Ці плани включають не лише приватний транспорт, а й корпоративні автопарки, а також сервіси таксі та каршерінгу. Власний автопарк влада регіону теж переведе на електрику.

Механізм запровадження заборони поки що не озвучений — його ще потрібно розробити. Проте влада АСТ вже оголосила про намір розвивати інфраструктуру для електромобілів — як самостійно, так і через стимулювання промисловості. Наприклад, забудовників зобов’яжуть в обмін на компенсації встановлювати зарядні станції у житлових та комерційних будівлях. У Канберрі, яка, крім столиці самої Австралії, є ще й центром АСТ, до 2025 року з’явиться 180 громадських зарядок.

Австралійська асоціація автомобільних дилерів заявила, що таке рішення може негативно позначитися на місцевому автопромі. Крім того, на думку експертів асоціації, заборона на нові автомобілі з ДВС в окремому регіоні легко обійти: мешканець може купити машину в іншій області і перереєструвати її вдома вже як старий автомобіль. Проте в асоціації підтримали концепцію запровадження більш жорстких вимог до чистоти вихлопів на федеральному рівні.

У країнах Євросоюзу зараз триває процес узгодження повної відмови від нових автомобілів із ДВЗ до 2035 року. Проте вже відомо, що він як мінімум якийсь час не стосуватиметься деяких виробників. Виняток, під який можуть потрапити, наприклад, Ferrari та Lamborghini, поширять на фірми, що випускають менше 10 тисяч автомобілів на рік.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!